Copiii abandonati si ajutorul pe care il primesc de la straini de Sarbatori. Psihologii vin insa si cu un avertisment
Pentru cativa copii abandonati de parinti sarbatorile sunt mai luminoase multumita unor straini, care ii iau in preajma Craciunului la ei acasa.
Le ofera cadouri, mese imbelsugate, dar mai ales caldura sufleteasca de care au atata nevoie. "Trebuie sa-i viziteze insa, si in restul anului, altfel mai rau le fac", atrag atentia psihologii.
Acest baiat de la un centru de plasament isi petrecea in urma cu doi ani Craciunul in casa doamnei Victoria din Teius, Alba. Ceva mai voinic il gasim si anul acesta impodobind bradul in acelasi camin drag. Femeia a avut grija de el de cand avea 6 luni. S-au atasat unul de celalalt iar el ii spune "mama".
Victoria Oara: "Sa simta si el ca ii Craciunul eu nu concep sarbatorile fara el, e pentru mine ca, copilul meu, facem bradutul impreuna, asteptam anul impreuna. El ma considera mama lui, nici el nu concepe viata fara mine pentru el sunt mama."
Femeia ii ia acasa o data pe luna si negresit de sarbatori cand ii face toate poftele.
Sotii Volosen din Cluj sunt si ei parinti de suflet. De sarbatori au casa plina, cand iau la ei 3 frati si 2 surori. Copiii au fost parasiti de mama.
Daniela Volosen: "Suntem familie acreditata pentru ei de 3 ani, ii luam la noi in familie, la noi la tara, ii ducem in natura. Incercam sa le fim mentori si sa ii sprijinim si la scoala si tot. "
Lucian Volosen: "Ei evadeaza din lumea lor, vin intr-o alta lume aici"
Adela Baghiu, director executiv asociatie: "Familii de suflet inseamna adulti, adulti responsabili care sa se implice in viata a 100 de copii care sunt cuprinsi in proiectul nostrum. Sa se implice in viata lor pe termen lung. Avem cam 30 de parinti de suflet."
La finalul sarbatorilor copiii vor astepta cu inima stransa un semn de la cei care le-au reamintit cum e sa fii iubit. Asa ca psihologii le atrag atentia adultilor ca angajamentul trebuie sa fie unul de durata.