Casele de tip familial, o sansa reala pentru copiii abandonati. Cum se pregatesc pentru viata 28 de copii din Bistrita-Nasaud
Sansa la o viata mai buna, educatie si integrare in societate. Asta au primit 28 de copii abandonati din Bistrita-Nasaud care au avut norocul sa fie mutati din centrul de plasament in case de tip familial.
Chiar daca sunt departe de parinti, incearca sa duca o viata normala si sa se pregateasca pentru a infrunta greutatile.
"Ideea este sa nu se vada ca este o casa de copii, e o casa normala, fara steaguri, fara inscriptii."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In localitatea Teaca din judetul Bistrita-Nasaud, voluntarii unei fundatii au construit doua case, pe care le-au donat statului roman. Acum, aici locuiesc 28 de copii care pana nu demult isi duceau traiul in vechiul centru de plasament din localitate. Odata cu aceasta schimbare au venit si responsabilitatile.
"Bucatarie, luni ii Bianca. Inainte in centru stateau, primeau mancarea, li se spalau hainele, li se facea curatenie, acum nu. Fiecare are de facut, cine face baia, in curte, sala de mese."
Lucru vazut cu ochi buni de toti. Ei spun ca fac parte dintr-o familie... mai numeroasa, iar fiecare stie ca trebuie sa isi faca treaba.
Fata: "Ii bine sa inveti, sa iti placa munca, gospodaria, bucataria ca fata."
"Am facut un sant. Si apoi ce am facut ? Am pus boabe si le-am astupat."
Cei care au grija de copii si-au luat in serios rolul de parinti.
Ingrijitoare: "Ii pregatim pentru viata cand o sa iasa de aici sa stie sa se descurce, ce punem in gradina, cum le punem impreuna de ei. Ii bine cand putem sa le oferim si sa fim inlocuitori mamei pe o perioada cat stau in casa."
Regula spune ca fiecare copil poate sa stea pana la varsta de 18 ani in casa de tip familial. Dar se poate face o exceptie pentru cei care urmeaza o forma de invatamant superior la zi. In tot acest timp, ei primesc burse in valoare de aproximativ 400 de lei pe luna, iar cheltuielile pentru rechizite sunt decontate de consiliul judetean.