SFANTUL ILIE, traditii, mesaje si obiceiuri. Ce trebuie sa faci pentru a nu atrage furia "stapanului fulgerelor si tunetelor"
SFANTUL ILIE, TRADITII si OBICEIURI. Credinciosii il sarbatoresc duminica pe Sfantul Ilie, aducatorul de ploi si de furtuna, stapanul fulgerelor si al tunetelor.
SFANTUL ILIE, TRADITII si OBICEIURI. Traditia ne cere sa-i acordam o atentie speciala, daca nu vrem sa avem de-a face cu furia naturii. La Sinaia, unde Sfantul Ilie este si patronul spiritual al orasului, sarbatoarea a inceput inca de sambata cu o procesiune prin centrul statiunii.
Cu candele si lumanari aprinse, alaiul a pornit intr-o procesiune impresionanta si a traversat toata statiunea. Icoana Sfantului Ilie a fost purtata pe brate de preoti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De cativa ani, procesiunea din ajunul sarbatorii Sfantului Ilie a devenit o traditie. Impresionati si emotionati, pentru turistii care s-au nimerit in Sinaia a fost momentul prielnic pentru o seara de rugaciune.
"Este bine venita ca lumea sa stie de Dumnezeu si sa se apropie mai mult de Dumnezeu ca avem nevoie in zilele astea grele, chiar avem nevoie. Sotul este bolnav de cancer si ma rog pentru sanatate", a spus o femeie.
"Este un moment de piosenie pentru fiecare, un moment de apropiere catre Dumnezeu si parca ne face mai buni si mai sensibili", a spus o alta.
Unii s-au grabit sa imortalizeze momentul. Sfantul Ilie, celebrat duminica de credinciosi, este considerat facator de minuni. Si se spune ca el este cel care cutreiera cerul cu o caruta cu rotile de foc, iar in lupta lui impotriva fortelor raului provoaca tunete, traznete si ploi torentiale.
De asemenea, la capitolul TRADITII si OBICEIURI de SFANTUL ILIE fetele obisnuiau sa mearga, in ajunul acestei sarbatori, pe ogoarele de canepa, unde se dezbracau si se tavaleau prin cultura. Astfel, daca visau canepa verde, inseamna ca se vor marita cu barbati frumosi tineri. Daca visau canepa uscata, insemna ca se vor marita cu barbati batrani.
Tot in ciclul TRADITII si OBICEIURI de SFANTUL ILIE se culegeau diverse plante care erau folosite la vraji, sau busuioc, care se punea la uscat in podul casei. Busuiocul era dus la biserica pentru a fi sfintit, apoi era ars, iar cenusa era folosita in scopuri medicinale.
Romanii care cred in TRADITII si OBICEIURI de SFANTUL ILIE considera ca atunci cand tuna in ziua in care se sarbatoreste SFANTUL ILIE toate fructele din livezi vor avea viermi.
Tinand cont ca Ilie este un nume foarte des folosit, numerosi romani isi serbeasca onomastica de SFANTUL ILIE. Acestia primesc MESAJE de SFANTUL ILIE cum ar fi "iti doresc ca de ziua numelui tau sa ti se implineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de raze de soare in viata si iti urez un sincer La Multi Ani!".
MESAJE DE SFANTUL ILIE. "Sfantul caruia ii porti numele sa te ocroteasca in fiecare zi. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!"
MESAJE DE SFANTUL ILIE. "In aceasta zi, cand numele tau este celebrat, se sarbatoreste cel mai mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta, Sf. Ilie. Iti doresc sa invingi orice furtuna si sa ramai in orice moment un cer senin!"