Pozitia oficiala a Patriarhiei fata de orele de religie din scoli. Ce prevede protocolul semnat cu Ministerul Educatiei

03-06-2014 18:43


elevi

Ora de religie a fiecarui cult este predata de persoane acreditate de respectivul cult, comunica Patriarhia.

Patriarhia Romana a facut, marti, mai multe precizari privind Protocolul cu privire la predarea disciplinei religie - cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar, incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte in 29 mai, dupa ce in presa au aparut mai multe informatii "tendentioase" legate de acest subiect.

"Protocolul reafirma cooperarea profesorilor de religie si a cadrelor didactice din invatamantul teologic preuniversitar si universitar cu propria lor Biserica a carei invatatura de credinta o predau in scoli, deoarece statul respecta autonomia cultelor si, deci, nu realizeaza singur, ci impreuna cu ele, invatamantul religios confesional. In plus, intrucat absolventii institutiilor de invatamant teologic ortodox sunt angajati, in cea mai mare parte, de catre Biserica Ortodoxa Romana, acestia trebuie sa indeplineasca pe langa exigentele de formare academica si pe cele morale si spirituale specifice acesteia. Pentru binele societatii romanesti de azi este mare nevoie de-a intensifica legatura intre libertate si responsabilitate, intre autonomie si cooperare. Autonomia universitara si autonomia cultelor, ambele garantate de lege, nu trebuie confundate cu indiferenta sau lipsa de responsabilitate privind viata societatii sau binele comun. In acest context, coresponsabilitatea si cooperarea intre Stat si Biserica in spirit de respect reciproc este o datorie morala si o necesitate practica pentru cresterea calitatii actului educational", se arata in comunicatul Patriarhiei Romane.

In plus, arata sursa citata, potrivit Constitutiei Romaniei si Legii educatiei nationale, religia, ca disciplina scolara, este parte a trunchiului comun si are caracter confesional, fiind predata, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult, de profesori abilitati, in baza protocoalelor incheiate de Ministerul Educatiei si cultele religioase recunoscute de stat.

Acest statut al orei de religie din Romania se regaseste in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, subliniaza Patriarhia.

"Astfel, incheierea Protocolului intre cele trei institutii semnatare, care sa reglementeze modul de colaborare intre stat si fiecare cult in parte pentru asigurarea invatamantului religios in Romania, este o cerinta legala si reflecta realitatea garantata constitutional ca ora de religie a fiecarui cult este predata de persoane acreditate de respectivul cult", mai arata Patriarhia Romana.

Protocolul incheiat de Patriarhia Romana, Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte are scopul cresterii calitatii invatamantului religios public, precum si a invatamantului teologic preuniversitar si universitar. Acesta urmeaza Protocolului incheiat intre Ministerul Invatamantului si Stiintei si Secretariatul de Stat pentru Culte pentru introducerea educatiei moral-religioase in invatamantul de Stat (septembrie 1990) si celor ulterioare incheiate de Patriarhia Romana cu Ministerul Educatiei Nationale pentru reintegrarea invatamantului teologic seminarial (liceal) si universitar in invatamantul public romanesc.

Potrivit Patriarhiei, prevederile acestor protocoale anterioare sunt reluate si precizate mai clar in Protocolul din 29 mai 2014, tinandu-se cont de prevederile constitutionale si noile reglementari legale, experienta dobandita si practica administrativa constanta din ultimii 25 de ani referitoare la responsabilitatea Bisericii Ortodoxe Romane in formarea si selectarea personalului sau necesar in diferite domenii de activitate (preoti, profesori de religie, asistenti sociali etc.).

Protocolul afirma "coresponsabilitatile si competentele specifice Statului si Bisericii in domeniul invatamantului religios public si a invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar", mai precizeaza aceeasi sursa.

Protocolul prevede ca incadrarea profesorilor de religie se face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivata a acestui aviz duce la incetarea de drept a contractului individual de munca.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO