"Sa nu priviti la sanii femeilor" si "Feciorie pana la casatorie". Site-urile cu sfaturi pentru ortodocsi, criticate de BOR
Femeile sa isi acopere trupul chiar si la piscina, iar barbatii sa isi fereasca privirea, ca sa nu le intalneasca sanii sau picioarele.
Astfel de sfaturi "estivale" apar pe site-uri dedicate adolescentilor ortodocsi, care sunt chemati sa promita ca isi vor pastra fecioria pana la cununie.
Exista deja zeci de asa-zise "bloguri de sfinti", care se intrec in mesaje menite sa refaca - spun autorii - moralitatea tinerei generatii. Biserica Ortodoxa Romana, dar si sociologii, avertizeaza ca multe abordari sunt extremiste si pot fi derutante.
Sezonul cald poate da prilej la desfrau, sustin administratorii unui site.
"Femeile imbracate vulgar cresc tensiunea sexuala in trupurile barbatilor si la un moment dat aceasta va refula. Exceptia o fac barbatii casatoriti. Totusi, si ei pot fi impinsi spre pacat, fortandu-si sotiile sa aiba relatii intime in zile de post, duminica sau in zi de sarbatoare", se arata pe un astfel de site.
Tinerele nu sunt de acord cu aceste indemnuri.
"Ce, suntem araboaice sa umblam imbracate complet?", se intreaba o tanara.
Si pentru cei care ar recepta provocarile necuviincioase, acesti pretinsi mentori ortodocsi au unele sfaturi. Totul se rezuma la aceasta idee - feriti-va privirea!
"Rugati-va pentru sanatatea si mantuirea lor, trecand mai departe linistiti, fara sa poftiti. Invatati-va ochii sa nu priveasca la picioarele si sanii femeilor, ci la chipul lor, sau evitati contactul vizual cu ele, mai ales vara, pentru ca puteti fi usor ispititi", este unul dintre sfaturile prezente pe site-urile ortodocse.
"Nu cred ca poti sa fii dispus sa faci acest lucru, ca e omenesc! Dumneavastra va feriti privirea cand vedeti un barbat mai bine facut?", spune un barbat.
Intre timp, administratorii altui domeniu sustin ca mii de tineri au intrat in campania "Feciorie pana la casatorie". Si ca au adunat 120 de marturii de la fete care sustin ca ar fi obligate la scoala sa scape de virginitate. Despre utilitatea campaniei publicul-tinta are pareri impartite.
"Cam... cu conceptii vechi! Nici eu nu sunt de acord! Adica nici prea devreme, nici prea tarziu... fiecare face cum vrea", considera o tanara.
Sociologii si psihiatrii atrag atentia ca intoarcerea la acest tip de moralitate invechita nu ii ajuta pe tinerii din zilele noastre, care trebuie sa aleaga o cale de mijloc si sa evite extremele.
"Unul dintre pericole este sa nu reuseasca infranarea pe care o propovaduiesc astfel de site-uri. Copiii si adolescentii sunt influentabili, pot sa se sperie, pot sa o ia pe cai mai radicale. Adepti se vor gasi. In anumite grupari religioase, mai ales de peste Ocean, este o practica relativ curenta - acel "inel al puritatii", a spus medicul psihiatru Vlad Stroescu.
Si reprezentantii Bisericii Ortodoxe sustin ca aceste mesaje sunt exagerate.
"Se prezinta ca fiind site-uri ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar nu au niciun fel de aprobare", a spus purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica.
Cele mai multe site-uri au in spate ONG-uri care traiesc din donatiile cerute vizitatorilor online.