SFANTUL ANDREI, primul apostol transformat de Iisus in "pescar de oameni". A predicat in Dobrogea

Ultimul update: Duminica 01 Decembrie 2013 07:27
Data publicarii: Joi 28 Noiembrie 2013 10:29
Categorie: Social
Sfantul Andrei

SFANTUL ANDREI 2013. Andrei, fratele lui Simon - cel care avea sa fie cunoscut crestinilor drept Sfantul Petru, a fost primul apostol pe care Iisus l-a chemat sa i se alature.

Andrei a predicat pe tarmurile Marii Negre, fiind considerat cel care i-a crestinat pe daci.

Evanghelia dupa Matei ne relateaza momentul intalnirii celor doi pescari, Simon si Andrei, fii ai lui Iona, cu Iisus. Acesta i-a chemat sa-l urmeze, prin celebrele cuvinte: “Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni”.

Cei doi frati au fost amandoi discipoli ai lui Ioan Botezatorul, inainte de a-l intalni pe Iisus si astfel au fost si martori la botezul Domnului in raul Iordan, scrie www.crestinortodox.ro.

Desi numele lui nu este mentionat de multe ori in Evanghelii, Andrei a asistat, la fel ca restul apostolilor, la toate minunile facute de Iisus si s-a bucurat de miraculoasa Lui inviere.

Asemeni celorlalti ucenici, a primit de la Iisus misiunea de a raspandi “cuvantul Domnului” la alte popoare.

Potrivit documentelor primilor teologi crestini, apostolul Andrei a plecat in Asia Mica (actuala Turcia) si apoi in Scitia (zona dintre Dunare si Marea Neagra - Dobrogea) si dincolo de Prut, propovaduind noua religie.

Regiunea prin care a calatorit Andrei era pe atunci locuita in special de colonisti greci si de triburi de sciti, care erau, din anul 28 d.Hr., sub un protectorat roman.

In anul 46 aceasta regiune a fost anexata provinciei romane Moesia Inferior (care cuprinde Bulgaria de astazi) si a primit numele de Scitia Minor.

Scrieri bisericesti ulterioare il prezinta pe SFANTUL ANDREI ca misionar crestin si in Tracia. Teologii rusi considera ca acest apostol a predicat si in nordul Marii Negre.

Andrei este cel care a hirotonit primii preoti crestini din tara noastra, astfel se explica de ce prima episcopie din Romania a fost intemeiata in Tomis (Constanta).

In Dobrogea, in apropiere de manastirea Dervent, se afla si o pestera unde credinciosii cred ca a trait SFANTUL ANDREI in timpul apostolatului sau. Aici se afla si un izvor despre care se spune ca are puteri tamaduitoare.

Dupa ce si-a implinit misiunea la nord de Dunare, Andrei a plecat in Grecia, unde a fost martirizat in orasul Patras, fiind rastignit pe o cruce in forma de X, numita si acum “crucea Sfantului Andrei”.

Desi biserica a stabilit ziua de 30 noiembrie ca ziua sacrificiului sfantului, nu se stie exact anul mortii sale. Unii istorici vorbesc despre perioada imparatului Nero (anii 64-67), altii despre imparatul Domitian, deci mult mai tarziu.

Moastele sale au fost duse la Constantinopol in anii 356-357, iar de aici au fost duse in Italia, dupa ce cruciatii au transformat patrairhia ortodoxa de aici intr-una catolica.

Abia in anul 1462, la ordinul papei Pius al II-lea, capul sfantului a fost trimis inapoi in orasul Patras, unde se afla si astazi.

Sfantul Andrei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
branzeturi romania, pret,
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Greva minerilor s-a încheiat. Ce le-au promis autorităţile
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
catel
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.