Sefi de promotie in facultate, cu nota 4 la licenta. Dezastru si la examenul de titularizare

Dată publicare: 07-07-2011 18:39
Dată actualizare: 03-11-2012 00:24


Dupa catastrofa de la bacalaureat, unde candidatii n-au putut misca in banci si n-au trecut cu zecile de mii, si la licenta ne confruntam cu un fenomen similar.

Studentii care isi dau acum examenele sunt supravegheati mult mai strict. Unde nu sunt camere indreptate spre ei, sunt profesorii neiertatori. La afisare, jale mare.

Intr-o facultate din Brasov, de exemplu, aproape jumatate dintre studenti au picat cu note de 2 sau 3.

La examenul de licenta de la Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania din Brasov, s-a picat pe capete. Peste 80 de studenti din 183.

"Sunt colegi de-ai nostri care au fost sefi de promotie si sunt picati. Anul trecut au fost 2, 3, 4, acum 80 si cu note de 4,90", spune Silviu Achim, student

Iar cea mai mare medie a fost 7,75.

Profesorii au o explicatie: anul acesta nu s-a putut copia. E drept ca nu au fost camere de supraveghere, dar nimeni n-a putut intra cu telefonul mobil si, ca sa nu se inspire unii de la altii, au fost asezati cu cel putin un loc liber intre ei.

"N-au mai avut acces la niciun mijloc de a frauda examenul. Ei n-au invatat si le transmit un mesaj foarte clar. Singura lor sanasa este sa invete. Nu putem sa ne permitem sa dam diplome care sa nu aiba acoperire in viata", spune profesorul universitar Ioan Adam, seful comisiei de licenta.

Si la examenele de titularizare a aparut un fenomen interesant: la Oradea membrii comisiei spun ca multi candidati, afland ca vor fi camere de supraveghere in sali, exact ca la bacalaureat, si-au retras fisele de inscriere.

Poate ca asa frica a mai triat din ei: sunt 15 pe loc pentru ca, spre deosebire de anii trecuti, au fost scoase de trei ori mai putine posturi.

Practic, ai nevoie de o determinare de fier ca sa fii profesor. In Alba, de exemplu, o profesoara de romana se lupta cu alti 39 de candidati pentru un loc.

La Cluj insa nu se mai inghesuie nimeni la licee. Bataia cea mai mare se da pentru posturile de educatori si invatatori: sunt peste 500 de concurenti, pe numai 65 de posturi.


VIDEO PROTVPLUS.RO