Portretul profesorului roman:fie suplinitor cu nota 2 la titularizare, fie "mumie" in ochii elevului

Ultima actualizare: 07-10-2012 05:10

Dascalii au explicatiile lor de dat dupa dezastrul national de la Bac. Rareori implicati, deseori plafonati, cu o autoritate tot mai mica si, desigur, si prost platiti, profesorii nostri par palide umbre ale predecesorilor.

Profesia, candva de prestigiu, este vazuta acum ca o corvoada de multi. Dintre cei tineri, destui isi incep cariera cu un examen pe care il rateaza. Iar cei in varsta tin de catedra, desi pasiunea, rabdarea si implicarea i-au parasit. Programa are si ea un rol negativ.

Examenul de titularizare a fost anul trecut un rasunator esec. Viitori dascali pasesc spre sali jenati ca nu le-a ramas decat varianta catedrei. Cautam degeaba profesorul mandru de meseria lui, gata sa aduca generatii intregi spre carte.

Viitorii profesori sunt ca si repetenti. Dar nu-i nimic! Sesiunea de toamna aduce, de obicei, un plus de indulgenta in corectare. Cine trece, trece. Cine nu, preda oricum, ca suplinitor, desi a luat 2 sau 3. Pentru ca altfel n-avem cu cine!

Profesorii sunt mai interesati sa dea meditatii, de unde castiga mai bine, decat sa predea la clasa, acuza deseori parintii si elevii.

Intr-un singur an, 3.000 de profesori au semnat demisiile. Cei ramasi se plang si de valurile de hotarari esentiale care i-au lovit la fiecare ministru.

Elevii nostri primesc si pensionari disperati ca nu le ajung banii sa manance o luna. Oameni pe care scolarii ii numesc, cu zero respect, "obositi", "expirati", "dinozauri", "mumii".

Scolile Romaniei au 265.000 de dascali, 5.000, necalificati. Majoritatea peste 45 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO