Portretul profesorului roman:fie suplinitor cu nota 2 la titularizare, fie "mumie" in ochii elevului
Dascalii au explicatiile lor de dat dupa dezastrul national de la Bac. Rareori implicati, deseori plafonati, cu o autoritate tot mai mica si, desigur, si prost platiti, profesorii nostri par palide umbre ale predecesorilor.
Profesia, candva de prestigiu, este vazuta acum ca o corvoada de multi. Dintre cei tineri, destui isi incep cariera cu un examen pe care il rateaza. Iar cei in varsta tin de catedra, desi pasiunea, rabdarea si implicarea i-au parasit. Programa are si ea un rol negativ.
Examenul de titularizare a fost anul trecut un rasunator esec. Viitori dascali pasesc spre sali jenati ca nu le-a ramas decat varianta catedrei. Cautam degeaba profesorul mandru de meseria lui, gata sa aduca generatii intregi spre carte.
Viitorii profesori sunt ca si repetenti. Dar nu-i nimic! Sesiunea de toamna aduce, de obicei, un plus de indulgenta in corectare. Cine trece, trece. Cine nu, preda oricum, ca suplinitor, desi a luat 2 sau 3. Pentru ca altfel n-avem cu cine!
Profesorii sunt mai interesati sa dea meditatii, de unde castiga mai bine, decat sa predea la clasa, acuza deseori parintii si elevii.
Intr-un singur an, 3.000 de profesori au semnat demisiile. Cei ramasi se plang si de valurile de hotarari esentiale care i-au lovit la fiecare ministru.
Elevii nostri primesc si pensionari disperati ca nu le ajung banii sa manance o luna. Oameni pe care scolarii ii numesc, cu zero respect, "obositi", "expirati", "dinozauri", "mumii".
Scolile Romaniei au 265.000 de dascali, 5.000, necalificati. Majoritatea peste 45 de ani.