Secretul pentru o mâncare de fasole perfectă: “Nu are cum să nu aibă un gust bun"

×
Codul embed a fost copiat

Deși fasolea este nelipsită de Ziua Națională, recolta scade de la un an la altul, în timp ce importurile cresc.

Și, pentru că ne gândim deja ce rețetă să folosim de 1 decembrie pentru fasolea cu ciolan, bucățării ne recomandă ca pentru fiecare fel să folosim un soi anume de fasole.

Adi Hădean, chef bucătar care gătește o iahnie: "În fiecare casă se face altfel, dar eu pot să-ți spun un lucru pe care îl știu de la bunica mea. Orice mâncare faci cu multe legume, nu are cum să nu aibă un gust bun."

Boabele de fasole au texturi și gusturi diferite.

Adi Hădean, chef bucătar: "E bine să știi ce vrei să obții. La o iahnie, de exemplu, merge și o fasole cu bobul mai mic. Dacă vrei să faci o fasole frecată, acolo îți trebuie o fasole cu bobul mai mare, pentru că ai nevoie de foarte multă substanță. Dacă vrei să faci o ciorbă de fasole, fasolea aia cu bobul tărcat e mult mai intensă mai gust și aia te ajută într-o ciorbă, mai ales dacă vrei să faci o ciorbă de post.”

Citește și
mos craciun aeroport henri coanda
Moș Crăciun a ajuns pe Aeroportul Otopeni. A oferit cadouri pasagerilor și a „dirijat” simbolic aeronave | VIDEO

Savoarea o dau legumele folosite.

"Poți să pui păstârnac, poți să pui un pic de țelină, dar acolo trebuie să ai grijă, că dacă pui prea multă acoperă gustul, că țelină e hoață. Ceapă, usturoi. Okay, dacă vrei să o dai în lambada, poți să pui și ghimbir”, explică bucătarul.

Secretul rețetei clasice este că fasolea să fie lăsată la înmuiat peste noapte, iar o parte din apă în care a fiert să fie folosită în mâncare. Iar ciolanul de porc afumat merge de minune cu fasolea.

Iustin Manea, chef bucătar: "Eu caut să folosesc doar fasole românească. Este mult mai gustoasă. Am încercat și cu fasole din Italia, Turcia, Spania și am rămas conservator."

În 2020, fermierii au cules în total 11 mii de tone, în scădere față de 2019, când am strâns 14 mii de tone. Din această cauza, România importă aproape cât producea în anii '90 - peste 40 de mii de tone. Deși fasolea este nelipsită din farfuriile noastre, în țară se cultivă tot mai puține soiuri.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Decizia luată de Cristi Chivu zguduie Serie A
NEWS ALERT Decizia luată de Cristi Chivu zguduie Serie A
Citește și...
Cum a ajuns cartoful românesc o legumă rară și scumpă. Producătorii îi lasă în pământ
Cum a ajuns cartoful românesc o legumă rară și scumpă. Producătorii îi lasă în pământ

Cartoful românesc se transformă într-o legumă rară și scumpă. În ultimii 10 ani, suprafața cultivată a scăzut cu mai mult de un sfert, potrivit datelor oficiale.

Recomandări
Val polar deasupra României de Crăciun. Va viscoli, iar temperaturile coboară și la -10 grade și se va forma polei
Val polar deasupra României de Crăciun. Va viscoli, iar temperaturile coboară și la -10 grade și se va forma polei

Un val de ninsori se revarsă peste România chiar în seara de Ajun. 19 județe și Capitala sunt sub cod de vânt și viscol. Pe șosele, zăpada a provocat deja mai multe accidente.

Contradicții între declarațiile ISU Sibiu și ale reprezentanților hotelului unde a căzut tavanul peste turiști
Contradicții între declarațiile ISU Sibiu și ale reprezentanților hotelului unde a căzut tavanul peste turiști

Polițiștii și inspectorii de stat în construcții fac cercetări amănunțite după ce peste șapte turiști aflați în piscina hoteluui Hilton din Sibiu s-a prăbușit tavanul.

Autoritățile mobilizează 23.000 de polițiști, jandarmi și pompieri de sărbători. Șoferii, sfătuiți să fie pregătiți de drum
Autoritățile mobilizează 23.000 de polițiști, jandarmi și pompieri de sărbători. Șoferii, sfătuiți să fie pregătiți de drum

Un număr de 23.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră sunt în aceste ore pe străzile României și sunt pregătiți să intervină, mai ales că iarna a sosit.