Secretul pentru o mâncare de fasole perfectă: “Nu are cum să nu aibă un gust bun"
Deși fasolea este nelipsită de Ziua Națională, recolta scade de la un an la altul, în timp ce importurile cresc.
Și, pentru că ne gândim deja ce rețetă să folosim de 1 decembrie pentru fasolea cu ciolan, bucățării ne recomandă ca pentru fiecare fel să folosim un soi anume de fasole.
Adi Hădean, chef bucătar care gătește o iahnie: "În fiecare casă se face altfel, dar eu pot să-ți spun un lucru pe care îl știu de la bunica mea. Orice mâncare faci cu multe legume, nu are cum să nu aibă un gust bun."
Boabele de fasole au texturi și gusturi diferite.
Adi Hădean, chef bucătar: "E bine să știi ce vrei să obții. La o iahnie, de exemplu, merge și o fasole cu bobul mai mic. Dacă vrei să faci o fasole frecată, acolo îți trebuie o fasole cu bobul mai mare, pentru că ai nevoie de foarte multă substanță. Dacă vrei să faci o ciorbă de fasole, fasolea aia cu bobul tărcat e mult mai intensă mai gust și aia te ajută într-o ciorbă, mai ales dacă vrei să faci o ciorbă de post.”
Savoarea o dau legumele folosite.
"Poți să pui păstârnac, poți să pui un pic de țelină, dar acolo trebuie să ai grijă, că dacă pui prea multă acoperă gustul, că țelină e hoață. Ceapă, usturoi. Okay, dacă vrei să o dai în lambada, poți să pui și ghimbir”, explică bucătarul.
Secretul rețetei clasice este că fasolea să fie lăsată la înmuiat peste noapte, iar o parte din apă în care a fiert să fie folosită în mâncare. Iar ciolanul de porc afumat merge de minune cu fasolea.
Iustin Manea, chef bucătar: "Eu caut să folosesc doar fasole românească. Este mult mai gustoasă. Am încercat și cu fasole din Italia, Turcia, Spania și am rămas conservator."
În 2020, fermierii au cules în total 11 mii de tone, în scădere față de 2019, când am strâns 14 mii de tone. Din această cauza, România importă aproape cât producea în anii '90 - peste 40 de mii de tone. Deși fasolea este nelipsită din farfuriile noastre, în țară se cultivă tot mai puține soiuri.