Secretul pentru cea mai buna zacusca. Gospodinele din Ardeal si-au dezvaluit reteta gustoasa
A inceput un adevarat razboi prin gospodariile din Ardeal. Dupa ce au culesc legumele proaspete de toamna, femeile vrednice s-au apucat de facut zacusca.
Vedetele mancarii de legume, sunt vinetele coapte pe carbune, urmate de gogosarii rumeni. Fiecare zona are insa, specificul ei. In localitatile din Transilvania, de exemplu, femeile folosesc si ciuperci sau fasole boabe, iar in Maramures adauga si cate un fruct, pentru aroma.
Inca din prima zi de septembrie, in satele din Mures mirosul dulce de zacusca a invaluit bucatariile de vara. Familiile din Ardeal pregatesc specialitatea zonei cu fasole boabe.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Pentru reteta clasica arunca vinetele pe carbuni incinsi, ca sa-si lase toata aroma.
Focul se face cu carbnune si cu lemne, carbunele tine temperatura mai mare si se invarte de patru ori ca pe fiecare parte sa se coaca.
Dupa ce este fiarta mai bine de doua ceasuri, zacusca se muta in borcane. Popularitatea mancarii de legume este uriasa, si este specifica zonei Balcanilor. Deseori este servita, ca delicatesa, turistilor care ajung in Romania din vestul Europei.
In Maramureș, gospodinele au fiert deja zacusca, fie ea cu ciuperci, vinete sau fasole.
Gospodina: "In zacusca de vinete am pus 5 kg de vinete, 3 de gogosari si 1 kilogram si jumatate de ceapa. Le-am calit pe rand si dupa le-am amestecat. Am pus un mar sa fiarba in zacusca, asta-i secretul aflat de la mama. Ii mai dulce."
Daca cei tineri pregatesc conservele pentru iarna, cei cu mai multa experienta in bucatarie fac...placinte crete cu branza de capra si cartofi.
Si in aceasta gospodarie din localitatea Sântimbru, judetul Alba, legumele se perpelesc pe gratar la foc mic. Secretul sta in condimentele folosite si in ardeiul iute care se pune pentru un gust picant.
Femeie: "Secretul este in ardeiul iute care e o aroma picanta si care place foarte mult familiei mele, legumele se coc pe gratar nu se pun crude si atunci ii da o aroma mai buna, mai gustoasa."
Dupa ce ceapa este calita, urmeaza vinetele tocate marut la fel si ardeii. Mancarea este innobilata cu foi de dafin si boabe de piper. Minunatia va fi mancata la iarna si merge grozav langa un pahar de tuica fiarta.