Secretul pentru cea mai buna zacusca. Gospodinele din Ardeal si-au dezvaluit reteta gustoasa

×
Codul embed a fost copiat

A inceput un adevarat razboi prin gospodariile din Ardeal. Dupa ce au culesc legumele proaspete de toamna, femeile vrednice s-au apucat de facut zacusca.

Vedetele mancarii de legume, sunt vinetele coapte pe carbune, urmate de gogosarii rumeni. Fiecare zona are insa, specificul ei. In localitatile din Transilvania, de exemplu, femeile folosesc si ciuperci sau fasole boabe, iar in Maramures adauga si cate un fruct, pentru aroma.

Inca din prima zi de septembrie, in satele din Mures mirosul dulce de zacusca a invaluit bucatariile de vara. Familiile din Ardeal pregatesc specialitatea zonei cu fasole boabe.

Pentru reteta clasica arunca vinetele pe carbuni incinsi, ca sa-si lase toata aroma.

Focul se face cu carbnune si cu lemne, carbunele tine temperatura mai mare si se invarte de patru ori ca pe fiecare parte sa se coaca.

Citește și
zacusca
Foloseste reteta dintr-o carte din 1930, gasita in podul bunicii. Secretul pentru o zacusca de nota zece
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

Dupa ce este fiarta mai bine de doua ceasuri, zacusca se muta in borcane. Popularitatea mancarii de legume este uriasa, si este specifica zonei Balcanilor. Deseori este servita, ca delicatesa, turistilor care ajung in Romania din vestul Europei.

In Maramureș, gospodinele au fiert deja zacusca, fie ea cu ciuperci, vinete sau fasole.

Gospodina: "In zacusca de vinete am pus 5 kg de vinete, 3 de gogosari si 1 kilogram si jumatate de ceapa. Le-am calit pe rand si dupa le-am amestecat. Am pus un mar sa fiarba in zacusca, asta-i secretul aflat de la mama. Ii mai dulce."

Daca cei tineri pregatesc conservele pentru iarna, cei cu mai multa experienta in bucatarie fac...placinte crete cu branza de capra si cartofi.

Si in aceasta gospodarie din localitatea Sântimbru, judetul Alba, legumele se perpelesc pe gratar la foc mic. Secretul sta in condimentele folosite si in ardeiul iute care se pune pentru un gust picant.

Femeie: "Secretul este in ardeiul iute care e o aroma picanta si care place foarte mult familiei mele,  legumele se coc pe gratar nu se pun crude si atunci ii da o aroma mai buna, mai gustoasa."

Dupa ce ceapa este calita, urmeaza vinetele tocate marut la fel si ardeii. Mancarea este innobilata cu foi de dafin si boabe de piper. Minunatia va fi mancata la iarna si merge grozav langa un pahar de tuica fiarta.


 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Renuntati la clasicele conserve din legume si incercati zacusca de peste. Retetele celor mai buni bucatari de pe litoral
Renuntati la clasicele conserve din legume si incercati zacusca de peste. Retetele celor mai buni bucatari de pe litoral

In plina toamna, bucatarii de la mare si de la Dunare va propun sa fiti curajosi, sa renuntati la clasicele conserve din legume si sa va impresionati amicii cu bunatati din peste proaspat.

Foloseste reteta dintr-o carte din 1930, gasita in podul bunicii. Secretul pentru o zacusca de nota zece
Foloseste reteta dintr-o carte din 1930, gasita in podul bunicii. Secretul pentru o zacusca de nota zece

E vremea ceaunelor incinse in care fierb pentru iarna vinete, gogosari si ardei, in functie de reteta de zacusca, pe care o prefera gospodinele.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.