Secretul pentru cea mai buna zacusca. Gospodinele din Ardeal si-au dezvaluit reteta gustoasa

×
Codul embed a fost copiat

A inceput un adevarat razboi prin gospodariile din Ardeal. Dupa ce au culesc legumele proaspete de toamna, femeile vrednice s-au apucat de facut zacusca.

Vedetele mancarii de legume, sunt vinetele coapte pe carbune, urmate de gogosarii rumeni. Fiecare zona are insa, specificul ei. In localitatile din Transilvania, de exemplu, femeile folosesc si ciuperci sau fasole boabe, iar in Maramures adauga si cate un fruct, pentru aroma.

Inca din prima zi de septembrie, in satele din Mures mirosul dulce de zacusca a invaluit bucatariile de vara. Familiile din Ardeal pregatesc specialitatea zonei cu fasole boabe.

Pentru reteta clasica arunca vinetele pe carbuni incinsi, ca sa-si lase toata aroma.

Focul se face cu carbnune si cu lemne, carbunele tine temperatura mai mare si se invarte de patru ori ca pe fiecare parte sa se coaca.

Citește și
zacusca
Foloseste reteta dintr-o carte din 1930, gasita in podul bunicii. Secretul pentru o zacusca de nota zece

Dupa ce este fiarta mai bine de doua ceasuri, zacusca se muta in borcane. Popularitatea mancarii de legume este uriasa, si este specifica zonei Balcanilor. Deseori este servita, ca delicatesa, turistilor care ajung in Romania din vestul Europei.

In Maramureș, gospodinele au fiert deja zacusca, fie ea cu ciuperci, vinete sau fasole.

Gospodina: "In zacusca de vinete am pus 5 kg de vinete, 3 de gogosari si 1 kilogram si jumatate de ceapa. Le-am calit pe rand si dupa le-am amestecat. Am pus un mar sa fiarba in zacusca, asta-i secretul aflat de la mama. Ii mai dulce."

Daca cei tineri pregatesc conservele pentru iarna, cei cu mai multa experienta in bucatarie fac...placinte crete cu branza de capra si cartofi.

Si in aceasta gospodarie din localitatea Sântimbru, judetul Alba, legumele se perpelesc pe gratar la foc mic. Secretul sta in condimentele folosite si in ardeiul iute care se pune pentru un gust picant.

Femeie: "Secretul este in ardeiul iute care e o aroma picanta si care place foarte mult familiei mele,  legumele se coc pe gratar nu se pun crude si atunci ii da o aroma mai buna, mai gustoasa."

Dupa ce ceapa este calita, urmeaza vinetele tocate marut la fel si ardeii. Mancarea este innobilata cu foi de dafin si boabe de piper. Minunatia va fi mancata la iarna si merge grozav langa un pahar de tuica fiarta.


 

Articol recomandat de sport.ro
Thomas Frank s-a dus glonț la Radu Drăgușin după Crystal Palace - Tottenham. "Dragonul", tot un zâmbet
Thomas Frank s-a dus glonț la Radu Drăgușin după Crystal Palace - Tottenham. "Dragonul", tot un zâmbet
Citește și...
Renuntati la clasicele conserve din legume si incercati zacusca de peste. Retetele celor mai buni bucatari de pe litoral
Renuntati la clasicele conserve din legume si incercati zacusca de peste. Retetele celor mai buni bucatari de pe litoral

In plina toamna, bucatarii de la mare si de la Dunare va propun sa fiti curajosi, sa renuntati la clasicele conserve din legume si sa va impresionati amicii cu bunatati din peste proaspat.

Foloseste reteta dintr-o carte din 1930, gasita in podul bunicii. Secretul pentru o zacusca de nota zece
Foloseste reteta dintr-o carte din 1930, gasita in podul bunicii. Secretul pentru o zacusca de nota zece

E vremea ceaunelor incinse in care fierb pentru iarna vinete, gogosari si ardei, in functie de reteta de zacusca, pe care o prefera gospodinele.

Recomandări
Întâlnire decisivă Trump-Zelenski, pe tema planului de pace. Președintele SUA a anunțat că a vorbit la telefon cu Putin
Întâlnire decisivă Trump-Zelenski, pe tema planului de pace. Președintele SUA a anunțat că a vorbit la telefon cu Putin

Volodimir Zelenski a fost primit de Donald Trump în Florida, duminică seara (ora României, n. red.) pentru a încerca să obţină sprijinul preşedintelui SUA pentru noua versiune a planului de pace privind războiul din Ucraina.

Cod roșu de viscol în zonele înalte din 11 județe. Vântul suflă cu peste 120 km/h, iar traseele montane sunt periculoase
Cod roșu de viscol în zonele înalte din 11 județe. Vântul suflă cu peste 120 km/h, iar traseele montane sunt periculoase

Este cod roșu de viscol în zonele înalte din 11 județe, între care Sibiu, Brașov, Prahova și Vâlcea. Ninge susținut, iar vântul mușcă de-a dreptul, cu rafale care depășesc 120 km/h.

Incendiu puternic la un depozit de pe bulevardul Iuliu Maniu din București. A fost trimis mesaj RO-Alert | VIDEO
Incendiu puternic la un depozit de pe bulevardul Iuliu Maniu din București. A fost trimis mesaj RO-Alert | VIDEO

A fost mobilizare de forțe, duminică, în Capitală, după ce un depozit situat în cartierul Militari a fost cuprins de flăcări.