Secretul cozonacului perfect. Rețete tradiționale din toată țara
Pufoși, rumeniți, cu ciocolată, mac, nucă și stafide, cozonacii sunt vedetele acestor zile. Iar de Paște au locul lor pe masa de sărbătoare.
Gospodinele îi frământă de zor, fiecare după rețeta știută, la care mai adaugă și un ingredient secret, pentru un gust irezistibil.
În Dobrogea, cozonacul are influenţe turceşti.
Florin Matei, brutar: "Este specific zonei Dobrogea cozonacul cu nucă, rahat şi stafide, noi îl facem cu de toate. Îl ungem cu gălbenuş de ou, îi dă o culoare specială şi un gust aparte."
Brutarii ne sfătuiesc să folosim maia în loc de drojdie alimentară. Iar în aluat să punem puţin lapte cald şi iaurt de casă, pentru a fi mai fraged.
În Bucovina, cozonacii de Paşte se numesc „babe", iar aluatul se frământa cu unt de casă.
Nicoleta Cenuşa Nohai, gospodină: "Avem faina adusă de la moară, ouă proaspete de la găinile noastre, lapte, ulei, stafide, unt de casă şi zahăr."
Şi aici se foloseşte maia, care se lasă la dospit aproape două ore.
Nicoleta Cenuşa Nohai, gospodină: "Nu ştiu dacă e magie sau reţeta ca atare e de vină, dar cozonacul acesta de Paşte, babele bucovinene, ţin o perioadă mai lungă de timp. "
În Braşov, contează mai mult umplutură.
Rodica Drăgan: "Am păstrat reţeta tradițională de la părinţi. Peste 60 la sută umplutură. E foarte multă umplutura şi e gustos. Asta place clienţilor. Influențe ardeleneşti, tradiționale de la bunica, străbunica."
Doamna Rodica pregăteşte cozonaci de peste 20 de ani. Are sute de comenzi, iar preţurile pornesc de la 22 de lei.
În Sântimbru, din Alba, macul este vedeta. Colacii de aici au atestat de produs tradiţional.
Numai din aceste cuptoare, ies zilnic în această perioadă câte 300 de cozonaci.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!