Secret Santa s-a mutat în mediul virtual. Necunoscuții își oferă, cu bucurie, daruri

21-12-2020 09:02


Într-o perioadă în care evităm să ne întâlnim cu cei apropiați, din cauza pandemiei, "Secret Santa" ne dă ocazia să oferim și să primim afecțiune.

 

Tradiția surprizelor cu autor necunoscut a fost importată de multinaționale, din occident, iar acum a devenit un fenomen și pe rețelele sociale.

Astfel, oameni care au interacționat doar în mediul virtual își oferă unii altora daruri care, indiferent de valoare, aduc puțină căldură sufletească în aceste vremuri dificile.

Mulți români au intrat în rolul lui Secret Santa după ce au primit o simplă invitație pe rețelele sociale. Doar organizatorii grupurilor știu cine este Moșul pentru fiecare dintre participanți.

Tatiana Ciorbă – participantă: „Habar n-am cine a trimis-o dar mă bucur tare mult, chiar e ceea ce mi am dorit. Cred că oricui îi place să primească cadouri, cât de simbolic. Provoacă o emoţie, aşa plăcută. Mie personal, îmi place atât să dăruiesc cât să şi primesc cadouri."

Iar Diana a primit o cutie cu bunătăţi, pe care le va împărți cu membrii familiei. Celor mici le-a revenit turta dulce, soțului - sticla de vin, iar ei - decorațiunea de Crăciun.

Diana Borzin - participantă la Secret Santa: „Să primeşti un cadou de la o persoană necunoscută este ceva extraordinar, înţelegi că pe lângă toate lucruşoarele care sunt puse acolo, şi sunt puse cu aşa o precizie, înţelegi că pune omul şi sufletul său şi aşteaptă ca să-ţi trezească bucurie acel cadou."

Irina Berdiță este fondatoarea unei comunităţi virtuale în care oamenii își împărtășesc problemele, precum depresia ori sentimentul de singurătate. I-a venit ideea chiar la începutul pandemiei, iar acum, că se apropie sărbătorile, l-a invitat și pe Secret Santa în grup...

Irina - fondatoarea grupului Depresie şi viaţă: „Asta este o terapie de grup pentru că oamenii sunt adesea deprinşi să ofere dragoste, dar nu pot să o primească, să o accepte. Şi în momentul în care tu te laşi să primeşti un cadou, laşi în sufletul tău să pătrundă dragoste. Pe grup, oamenii îi îndemn să descrie ce emoţii şi ce trăiri au avut când le-au primit."

Elena Stambuli – psiholog: „Această perioadă a adus o stare de anxietate generalizată şi incertitudine cu privire la viitor şi atunci oamenii găsesc soluţii. Este momentul să fim mai buni unii cu ceilalţi, nu contează dacă cunosc sau nu persoana căreia îi fac o mică bucurie."

Psihologii spun că nu doar cei care primesc un cadou încearcă un sentiment de bucurie, ci și cei care oferă. Darurile reprezintă afecțiunea împărtășită, iar gestul a căpătat semnificații aparte acum, în pandemie.


VIDEO PROTVPLUS.RO