Se modifica legislatia rutiera. Ce amenda vor plati soferii care nu transporta copiii in scaune speciale sau cu centura

Dată publicare: 28-09-2014 21:40
Dată actualizare: 29-09-2014 07:08


Amenzi usturatoare, pentru soferii care nu isi transporta copiii, in siguranta.

Codul rutier a fost modificat si spune ca pasagerii care nu au implinit trei ani, pot fi transportati cu masina numai daca sunt asezati in scaune speciale, iar cei mai mari, prinsi in centuri adaptate pentru ei. Astfel, Romania se aliniaza legislatiei europene, care ii obliga pe parinti sa aiba grija de cei mici cand ii iau in masina.

Parintii pe care i-am intalnit duminica in trafic ne-au demonstrat ca nu-si dau seama in ce situatie periculoasa ii pun pe cei mici, atunci cand in transporta cu masina fara sa ii asigure. Politistii rutieri i-au certat.

Simularea unor accidente rutiere in care manechinul copil este asezat o data in scaunul special destinat transportului, apoi lasat liber pe bancheta din spate, sunt elocvente.

Este vorba de secunde, spun specialistii, timp in care nici un parinte nu are cum sa reactioneze si sa-si prinda copilul in brate.

Pentru ca cei mici sa fie in siguranta, Codul Rutier s-a modificat si spune ca toti copiii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani trebuie sa fie asezati in dispozitive speciale pentru ei. Cei cu varsta pana in 12 ani, sunt obligati sa stea pe bancheta din spate si sa fie prinsi in centuri adaptate varstei si inaltimii sau alte sisteme de siguranta.

Paul Toma, sef serviciu Directia Rutiera: "Noul act normativ prevede aplicarea unei amenzi contraventionala in valoare de 4 5 puncte amenda si 3 puncte de penalizare ca si sanctiune complemantara."

Scaunul auto, cel mai popular sistem de protectie pentru cei mici, costa intre 300 si 2200 de lei si poate fi folosit 4 ani, pana cand copilul creste si are nevoie de un alt sistem de siguranta.

Noile modificari ale codului rutier intra in vigoare de la 1 octombrie.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO