Scumpirea gigacaloriei face din reabilitarea termica o urgenta. Cat te costa sa iti izolezi casa
Potrivit legii, 80% din costuri sunt acoperite de stat, restul de proprietari. Multi sunt insa prea saraci ca sa dea, chiar si in rate, 1000 sau 2000 de lei. Asa se face ca in Bucuresti, de pilda, doar 10% dintre blocuri au fost captusite.
De cand nu mai este un secret ca la iarna vom da mai multi bani ca sa ne incalzim, unii presedinti de bloc se gandesc cu spaima la teancurile de facturi neplatite si joaca ultima carte pe izolarea termica.
Un calcul rapid arata ca fiecare proprietar ar avea de platit intre 1000 si 2000 de lei, adica 20% din valoarea totala a lucrarii. 50% acopera guvernul si restul de 30% primaria locala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Problema nu e insa chiar atat de simpla. Fatada blocului se schimba, dar ... pensia ramane aceeasi. Exista insa si varianta platii in rate cu dobanda 0.
E clar insa ca timpul lucrarilor integral acoperite de stat a trecut. Iar banii chiar ar fi investiti cu folos. Dupa reabilitare, iarna peretii au 8 grade, fata de doua 3 la un bloc neizolat. Si vara ai 22 de grade, fata de 35.
Nimic din toate acestea nu se misca, insa daca nu isi vor da acordul 50% plus unul dintre proprietari.
Avem bani suficienti pentru acoperirea celor 30% la cat mai multe blocuri posibile.
Si mai apare o speranta. Statul roman face demersuri catre Uniunea Europeana ca sa primim fonduri speciale tintite tot spre modernizarea blocurilor.
Cel mai devreme, banii europeni pentru reabilitare ar veni in 2014. Pana atunci, suntem pe cont propriu. Problema e ca, in ritmul actual, toate cladirile bucurestene ar deveni eficiente termic in... 50 de ani.