Arhitect: 50% din blocurile din centrul Bucurestiului pica la un seism de 7
Mai mult de jumatate din cladirile din centrul vechi al Bucurestiului, in a caror reabilitare nu s-a investit nimic, risca sa se prabuseasca in cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 pe scara Richter.
Declaratiile vin de la Stefan Dumitrascu, arhitectul sef al sectorului 3. Potrivit Mediafax, el sustine ca "centrul vechi al Bucurestiului este un satulet de provincie prafuit pe langa centrul altor orase, cum ar fi Praga. Are doua strazi cu casute care stau sa cada si cu carciumi in care te duci sa bei o cafea la pret triplu fata de alta locatie si in care nimeni n-a bagat un ban in consolidare".
Arhitectul spune ca aproximativ 90% din cladirile centrului vechi sunt in sectorul 3.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Pot estima, cunoscand fiecare cladire din acel centru vechi, ca in cazul unui seism major, care sa depaseasca magnitudinea 7 pe scara Richter, mai mult de 50% din fondul construit de acolo, daca nu ar fi in colaps, va avea avarii majore. Aceste cladiri se pot prabusi. Cunosc cladiri la care ma gandesc saptamanal si de fiecare data cand trec pe acolo. Sunt ingineri structuristi care se mira cum stau in picioare acum aceste imobile, fara cutremure si fara vant. In unele dintre acestea locuiesc oameni, iar la parterul altora sunt baruri si restaurante", a continuat Dumitrascu.
"Proprietarii care detin in mod legal o cladire de acolo, care sta sa cada, prefera sa inchirieze la 130-150 de euro metrul patrat suta de metri patrati de la parterul imobilului, sa incaseze o chirie de 15.000 de euro pe luna si sa arunce intregul risc al prabusirii efective a cladirii catre oamenii care intra in acele baruri", a incheiat Dumitrascu.
Directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, afirma recent ca seisme de pana in 7 pe Richter se pot produce in perioada urmatoare in Romania, dar nu sunt periculoase, specialistul adaugand ca nici pana in 2030 "nu vom avea un cutremur catastrofal".