Scoala germana de meserii, proiectul din Arad care scoate absolventi cu salarii de 2500 euro pe luna

Dată publicare: 03-11-2013 20:07
Dată actualizare: 06-11-2013 07:05


Calificare gratuita si o slujba de mii de euro pe luna. Cu asta se aleg tinerii dintr-o localitate din judetul Arad inscrisi intr-un program pe care liceul l-a incheiat cu scoli post-liceale si firme din Germania.

Copiii invata astfel o meserie si scapa de viata grea din Ineu. De altfel, legea ii obliga pe directorii de licee tehnice sa incheie parteneriate cu diferite compani, pentru pregatirea practica a elevilor.

Marius a terminat liceul tehnic din Ineu, dar nu a promovat bacalaureatul. S-a inscris insa in programul de pregatire post-liceala, iar acum invata meserie in Germania.

''Primele 2, 3 luni au fost mai grele fara parinti, sa te descurci singur acolo cu tot, dar apoi ne-am obisnuit. Acolo sunt electrician, am doi ani de scoala si daca iau examenul am un contract de munca la o firma cu 2500 de euro pe luna'', spune Marius Chivoc, elev.

In timpul celor doi ani cat este ucenic, Marius primeste pe langa cazare si masa o bursa lunara de aproape 500 de euro. Singura conditie impusa de scoala si firma din Germania a fost ca tinerii care ajung acolo sa vorbeasca limba lui Goethe. Tocmai de aceea in liceul tenhic din Ineu se studiaza acum si germana dupa orele de curs.

"Lucram pe manual din Germania, manualul e dificil, insistam pe limba vorbita. Vor putea cu usurinta sa invete termenii tehnici ai meseriei pe care o vor fac'', spune Ruxandra Ionescu, profesor de limba germana.

Urmind exemplul lui Marius, si alti elevi de la liceul din Ineu s-au inscris in program.

"Dupa 2 ani de scoala, ne face loc de munca asigurat cu salariu de 2500 de euro pe luna", spune Florin Rus, elev.

"Primii doi ani fac matematica, fizica si practica si apoi se face un contract pentru a ne pune la munca",
spune si Alex Jurj, elev.

Directorul scolii a inteles ca aceasta poate fi unica sansa pentru ca elevii saraci pe care ii are liceul sa poata avea un viitor mai bun.

"Tinta noastra nu e bacalaureatul, ei ar trebui sa invete o meserie, pentru ca multi au bacalaureatul, merg la facultate si ajung someri", declara Ioan Nicodim, directorul liceului tehnic Sava Brancovici.

8 elevi au plecat anul trecut la cursurile de specializare in Germania, la profilul electric si alti 14 in turism, iar anul acesta citeva zeci s-au inscris in program.

Conform legii, toate liceele tenice si tehnologice, dar si scolile profesionale au obligatia de a incheia parteneriate cu agentii economici pentru a le asigura elevilor stagiile de practica.

Pe piata romaneasca, firmele care vor forta de munca sunt din turism, comert, industrie si mediu. Cele mai cautate specializari raman: mecanic auto, bucatar, ospatar, electrician si frizer.


VIDEO PROTVPLUS.RO