Aproape toate propunerile bancilor pentru "Darea in plata", respinse. Legea i-ar putea ajuta si pe cei deja executati silit
Romanii aflati in executare silita sau carora banca le-a luat deja casa ar putea obtine stergerea datoriilor ramase. Asta prevede amendamentul la legea darii in plata, votat astazi de Senatorii juristi.
Acestia au respins aproape toate propunerile aduse de banci si de reprezentantii BNR, care cereau ca legea sa nu se aplice contractelor in derulare si persoanelor cu imprumuturi peste 150 de mii de euro. Actul normativ ar putea ajunge in plenul Senatului saptamana viitoare.
Dupa ce si-a cumparat prin credit un apartament cu 2 camere in Sfanu Gheorghe, Oliver Neagoe spune ca viata i s-a schimbat total.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Am ramas si fara casa, trebuie sa dau si mai mult, sunt cu un copil, stau si in chirie."
Omul a luat un credit de 37 de mii de franci, in 2008. L-a platit 4 ani, dar in 2011 nu a mai putut sa achite ratele, iar in 2014 banca l-a executat silit si i-a scos casa la licitatie. S-a vandut cu 9.000 de franci. Banca l-a scos apoi dator cu 40 de mii de franci, cu 3 mii mai mult decat luase - bani pe care ar urma sa-i plateasca inca 20 de ani.
Articolul votat astazi de senatorii Comisiilor juridica si economica i-ar sterge omului orice alta datorie, daca banca i-a executat deja casa. S-ar aplica si celor care sunt in procedura de executare silita, dar inca nu au fost evacuati. Singura conditie e sa predea bancii cheile.
BNR estimeaza la peste 8 mii numarul celor in procedura de executare silita acum. 5.200 dintre ei care au luat credite garantate cu o casa sau aprtament si 3.100, garantate cu un teren. Reprezentantii bancilor au avertizat cu scumpirea creditelor ipotecare. Unele banci deja au marit avansul pentru creditele ipotecare.
Senatorii juristi au refuzat de asemenea introducerea unor plafoane maxime pentru suma creditelor contractate ori pentru gradul de indatorare.
Potrivit reprezentantilor Bancii Nationale, aproape o jumatate de milion de familii ar putea fi vizate de legea darii in plata - numarul creditelor cu ipoteca fiind de 474.000, din care 30 de mii au restante.