Scandalul dintre Biserica si localnicii din Slanic Moldova, la final. Preotii dau vina pe propriii lor oameni

Dată publicare: 26-03-2015 18:55
Dată actualizare: 29-03-2015 04:42


Rasturnare de situatie in scandalul dintre Biserica si localnicii din Slanic Moldova, suparati ca Mitropolia Bucovinei a interzis accesul persoanelor pe un traseu montan foarte circulat, aflat pe proprietatea sa.

Preotii sustin acum ca totul a fost o neintelegere si ca, de fapt, turistii sunt liberi sa viziteze locul numit: "300 de scari". Mai mult, dau vina pe padurari, angajati ai Ocului Silvic Bisericesc Bacau, pentru faptul ca au montat panouri care ameninta cu amenzi usturatoare pe orice trecator.

Scandalul a izbucnit dupa ce in zona in care se afla traseul cunoscut sub denumirea de "300 de scari" au aparut panouri ciudate care avertizeaza ca amenzile pentru incalcarea proprietatii ajung pana la 5.000 de lei. Pe drept cuvant, localnicii s-au revoltat. De zeci de ani sute de vizitatori care ajuta ca turismul din zona Slanic Moldova sa supravietuiasca vin sa viziteze izvoarele cu apa minerale si merg pe traseul "300 de scari".

"Da nu e normal asa ceva. Nu vad legal lucrul asta", a spus o localnica.

Oamenii au demarat campanii de sustinere pe retelele de socializare si spun ca totul este un abuz. Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care detine 1500 de hectare in zona, inclusiv terenul cu traseul turistic, sustine insa ca a fost o neintelegere. De fapt, ar fi vorba despre un exces de zel din partea Ocolului Silvic Bisericesc Bacau, adica ai propriilor angajati.

"Mitropolia nu a avut cunostinta de astfel de lucruri. S-a amplasat cel putin un panou intr-o zona unde exista un traseu turistic, ori pe traseele turistice, conform Codului Silvic este permis accesul chiar daca este proprietate privata si lumea, nestiind legea, nu stia ca are voie de fapt sa treaca pe acolo", a spus Constantin Sturzu, Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Turistii sunt insa enervati de confuzia creata.

Turist: Nu cred ca este normal. Padurea este a noastra, a tuturor.

Reporter: Ca si turist va convine ca sunt restrictii?

Turist: Nu, nu. Pai la ce am plecat de acasa? Sa vedem popii?

"Am dispus scoaterea panoului din zona in care se afla traseul turistic si acolo unde se amplaseaza sa fie completat in asa fel incat sa nu fie confuzii. Traseul este liber, sa mearga turistii, nu vor pati nimic", a mai spus Sturzu.

Potrivit Codul Silvic al Romaniei, "Accesul public in padure este permis numai in zone amenajate si pe trasee marcate in acest sens."

In plus, nici un proprietar de teren nu poate amenda o persoana care i-a incalcat proprietatea. El trebuie sa solicite ajutorul angajatilor Directiei Silvice de Stat, in cazul unui teren forestier, sau al politistilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO