Scandal la poarta unei superbe vile de epoca din Bucuresti. Cui a fost retrocedat imobilul

Dată publicare: 24-02-2016 22:04
Dată actualizare: 27-02-2016 06:56


Una dintre cele mai frumoase case ale capitalei a fost retrocedata unui proprietar stabilit in strainatate. ''Palatul Spayer'' de pe strada Batistei gazduia ''Asociatia 21 decembrie 1989'' ai carei membri sunt acum suparati.

Ei contesta executarea silita si sustin revoltati ca cel care a castigat nu ar avea toate actele in regula. Dar o instanta de judecata a dat decizia.

Teodor Maries: "Mi-au zis ca sunt sechestrate lucrurile asociatiei, in ce baza? Ca noi nu avem nicio datorie. Eu nu ma opun executarii dar nu-mi spui tu mie ca sunt sechestrate bunurile asociatiei."

Luisa Rochian, presedintele executiv al Fundatiei Sosisesa: “Cum adica sa stau afara sa vina domnul? E la mine in birou? Mi-a spart usa? Vreau sa intru la mine in birou.”

Suparati ca sunt evacuati din casa monument istoric in care isi desfasoara activitatea de mai bine de 26 ani, membrii asociatiei revolutionarilor si ai altor sase firme chiriase aici au protestat cat au putut, iar apoi s-au supus.

Cei care au castigat vila deosebit de frumoasa situata pe strada Batistei la doi pasi de Piata Universitatii se numesc Gianni Grigore Eugen si Gheorghe. Ambii cu domiciliul in strainatate au executat casa prin mandatar.

Teodor Maries: "Pot sa va zic ca dupa 14 ani de proces eu nu am vazut cine este proprietarul. Eu avand trei adrese de la statul german in care am platit 10 euro sa mi comunice daca cetateanul locuieste acolo si mi s-a spus ca nu a locuit si nu locueiste acolo."

Lupta revolutionarilor cu proprietarul care a castigat casa va continua, spune Teodor Maries. Miza este intr-adevar mare. Imobilul monument istoric a fost construit in anul 1900 de Herman Spayer si a avut apoi mai multi proprietari printre care si Banca Marmorosch Blank. A fost nationalizat in perioada comunista.

Roxana Wring, presedintele asociatiei ProDoMo: "A fost proiectata de unul din marii arhitecti din Bucuresti, Louis Blanc. In spate este o anexa, inaite erau niste grajduri, acum e transformat intr-o institutie de invatamant. Anexa asta a fost proiectata de un alt mare arhitect, Berindei. Ea este intr-un stil frantuzesc Ludovic al XV-lea, asa o fantezie, cu decoratiuni cu mici statuete, la interior e picata. Cladirea asta e foare importanta pentru Bucuresti. Da, o vom urmari."

Proprietarul, oricine este el, nu are voie sa intervina in niciun fel asupra cladirii.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO