"Chinurile" prin care trece un monument istoric, cand proprietarul il vrea distrus. Autoritatile vor un Cod al Patrimoniului
Pentru ca in intreaga tara sute de monumente istorice se afla in paragina, un nou cod al patrimoniului ar putea sa-i lase fara proprietate pe cei care detin monumente si le distrug.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spune ca vandalizarea patrimoniului ar trebui aspru pedepsita, dar, in acelasi timp, ar trebui acordate si facilitati pentru consolidarea caselor. Culmea este ca in multe cazuri chiar autoritatile au permis, cu nepasare, degradarea monumentelor.
Unul dintre cele mai cunoscute exemple de distrugere a trecutului arhitectural al Bucurestiului este casa de la nr 8, de pe strada Visarion. A fost construita dupa schitele arhitectului Ion Berindei, cel care a realizat si Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, si face parte din ansamblul Lascar Catargiu, clasat ca monument istoric.
Reteta distrugerii unui monument istoric este clasica in Bucuresti: pentru ca monumentul nu poate fi declasat si demolat, trebuie "ajutat" sa dispara. De exemplu, acestei case i s-a dat foc, apoi, de-a lungul zilelor au disparut caramizi din ea, dar un perete continua sa se ambitioneze sa ramana in picioare, astfel ca, deocamdata, proprietarul nu poate construi blocul mult visat.
Localnic: "Era foarte frumoasa si avea un anume stil. Imi pare rau. Imi pare rau, sincer va spun. A izbucnit un foc, un incendiu in pod si a ramas asa."
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: "De fapt, asta se intentioneaza, declasarea lor, pentru ca terenul sa ramana viran si sa se faca o investitie imobiliara."
Pe Calea Victoriei, Blocul Rosenthal, cunoscut pe vremuri drept Palatul functionarilor BNR, este un monument istoric aflat in proprietatea Primariei Generale. De ani buni, cladirea a devenit casa oamenilor strazii.
In septembrie 2015, Stirile ProTV a sesizat Primaria Capitalei cu privire la obligatia pe care o are, de a asigura protejarea acestui monument. Raspunsul a fost ca de urgenta vor fi luate masurile necesare pentru a securiza cladirea. Dar nu s-a intamplat asta, iar monumentul arata, in continuare, deplorabil. Azi, reprezentantii primariei au revenit cu o alta promisiune:
"Pana la consolidarea ei, incepand de saptamana viitoare, vom asigura paza necesara."
Pentru ca astfel de cazuri nu sunt singulare, actualul ministru al Culturii pregateste un nou cod al patrimoniului, atat cu masuri fiscale ajutatoare pentru proprietarii monumentelor, cat si cu unele extrem de exigente. S-ar putea ajunge chiar si la expropriere.
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: "Daca cineva nu poate sa intretina o cladire de patrimoniu, asta ar fi o solutie. Nu pot sa imi bat joc de un obiectiv national. Daca nu am banii sa-l intretin, sa-l restaurez, atunci cred ca trebuie sa-l cedez."
In prezent, legea protejarii patrimoniului spune ca desfiintarea, distrugerea partiala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise si pedepsite contraventional sau penal.