Sătenii din Giurgiu disperați că pesta îi lasă fără carne de Crăciun: "Să mă împuște pe mine, să-mi lase porcii”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 31 Octombrie 2018 07:24
Categorie: Stiri Sociale

Pesta porcină africană pare de neoprit. După ce a ajuns și în comune din Giurgiu, oamenii din Călugăreni, de exemplu, disperați că vor rămâne fără carne de Crăciun, și-au tăiat pe capete godacii.

Asta în timp ce prefectul județului a anunțat că direcțiile sanitar- veterinare, cu sprijinul armatei, vor sacrifica sute de animale din gospodării.

"Să mă împuște pe mine, să-mi lase porcii, că degeaba mai trăiesc. Dumnezeu de sus nu are ochi să vadă? Ne lasă fără porci? Ce mâncăm noi!?" - este disperată o femeie.

Femeia are 92 de ani şi şase porci, singura ei avere. Şi-a îngrijit zilnic animalele, iar de când a aflat de planul autorităţilor, s-a închis în coteţ.

Frusina Marache: "Vine Crăciunul... Ce tai să mănânc? Creştem şi noi un porc, doi, că avem şi noi copii la şcoală şi trebuie să le dăm pachete.''

Într-o altă gospodărie din comună, nici urmă de animale. La fel cum au procedat mulţi dintre cei care au crescut porci pentru sărbătorile de iarnă, o femeie a ales să-şi taie godacul înainte de a rămâne fără el.

Irina Nan: ''Cand am aflat că vor veni, l-am tăiat. Am avut un singur porc păstrat de Crăciun, că nu creşti porc să îl tai în perioada asta. Nu e păcat? Porc sănătos. Nu înţeleg ce au porcii ăştia.''

Localnicii s-au alarmat în urmă cu câteva zile, când au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în comuna lor, iar prefectul judeţului Giurgiu a cerut uciderea preventivă a animalelor.

''Am avut şi i-am tăiat, nu mai am nimic, i-am pus la frigider, pe grătar, să nu îi ia, normal'', spune alt localnic.

În aceste zile, în comuna Călugăreni, vor fi ucişi 185 de porci şi doar din gospodăriile oamenilor, însă de la începutul lunii septembrie, când a fost descoperit primul focar de pesta porcină în judeţul Giurgiu, au fost omorâţi 625 de porci cu ajutorul armatei, solicitat de prefectul judeţului Giurgiu. La nivelul întregii ţări, până în prezent, au fost eliminate peste 325.000 de animale.

Până acum, puţin peste 7700 de oameni au fost desbagubiti de statul roman. Iar la nivelul ţării avem peste o mie de focare de pesta în 266 de localităţi. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Un caz de pestă porcină, depistat într-o localitate din județul Dolj
VIDEO PROTVPLUS.RO