Sătenii din Giurgiu disperați că pesta îi lasă fără carne de Crăciun: "Să mă împuște pe mine, să-mi lase porcii”

×
Codul embed a fost copiat

Pesta porcină africană pare de neoprit. După ce a ajuns și în comune din Giurgiu, oamenii din Călugăreni, de exemplu, disperați că vor rămâne fără carne de Crăciun, și-au tăiat pe capete godacii.

Asta în timp ce prefectul județului a anunțat că direcțiile sanitar- veterinare, cu sprijinul armatei, vor sacrifica sute de animale din gospodării.

"Să mă împuște pe mine, să-mi lase porcii, că degeaba mai trăiesc. Dumnezeu de sus nu are ochi să vadă? Ne lasă fără porci? Ce mâncăm noi!?" - este disperată o femeie.

Femeia are 92 de ani şi şase porci, singura ei avere. Şi-a îngrijit zilnic animalele, iar de când a aflat de planul autorităţilor, s-a închis în coteţ.

Frusina Marache: "Vine Crăciunul... Ce tai să mănânc? Creştem şi noi un porc, doi, că avem şi noi copii la şcoală şi trebuie să le dăm pachete.''

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Într-o altă gospodărie din comună, nici urmă de animale. La fel cum au procedat mulţi dintre cei care au crescut porci pentru sărbătorile de iarnă, o femeie a ales să-şi taie godacul înainte de a rămâne fără el.

Irina Nan: ''Cand am aflat că vor veni, l-am tăiat. Am avut un singur porc păstrat de Crăciun, că nu creşti porc să îl tai în perioada asta. Nu e păcat? Porc sănătos. Nu înţeleg ce au porcii ăştia.''

Localnicii s-au alarmat în urmă cu câteva zile, când au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în comuna lor, iar prefectul judeţului Giurgiu a cerut uciderea preventivă a animalelor.

''Am avut şi i-am tăiat, nu mai am nimic, i-am pus la frigider, pe grătar, să nu îi ia, normal'', spune alt localnic.

În aceste zile, în comuna Călugăreni, vor fi ucişi 185 de porci şi doar din gospodăriile oamenilor, însă de la începutul lunii septembrie, când a fost descoperit primul focar de pesta porcină în judeţul Giurgiu, au fost omorâţi 625 de porci cu ajutorul armatei, solicitat de prefectul judeţului Giurgiu. La nivelul întregii ţări, până în prezent, au fost eliminate peste 325.000 de animale.

Până acum, puţin peste 7700 de oameni au fost desbagubiti de statul roman. Iar la nivelul ţării avem peste o mie de focare de pesta în 266 de localităţi. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Un caz de pestă porcină, depistat într-o localitate din județul Dolj
Un caz de pestă porcină, depistat într-o localitate din județul Dolj

Primul caz de pestă porcină din județul Dolj a fost confirmat, marți, într-o gospodărie din satul Comănicea. Astfel, s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.