Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă


Ultimul update: Miercuri 13 Februarie 2019 19:54
Data publicarii: Miercuri 13 Februarie 2019 17:43
Categorie: Stiri Sociale

A venit cel mai bun moment din an pentru afacerile cu flori. Domnii galanţi cumpăra pentru femeile dragi din viaţa lor, de ziua îndrăgostiţilor, de mărţişor şi de 8 Martie.

Cererea creşte şi de 10 ori, iar preţurile aproape că se triplează de la sera până la client. Pe lângă importurile din Olanda, îşi fac loc pe piaţă şi producătorii romani de flori.

Zeci de TIR-uri cu flori din Olanda intra zilnic în ţară şi umplu depozitele importatorilor romani. Este perioada de vârf a acestei afaceri, iar cererea uriaşă face că preţurile la bursa olandeză să crească şi ele. O crizantemă albă este cu 60% mai scumpă acum decât săptămâna trecută, iar trandafirul roşu bate toate recordurile.

Dumitru Munteanu, importator de flori: "Se cam dublează preţul. De exemplu dacă un trandafir roşul îl cumpărai cu 40 de cenţi în bursă în Olanda acum o lună, azi deja ajunge la 80 sau un euro."

Până la florărie, trandafirul roşu se mai dublează o dată, 8 lei este cel mai ieftin! Dar există la vânzare şi cu 25 de lei firul.

Romanii se pot lăuda cu profit. Cel mai mare producător din Covasna cultiva plante ornamentale pe 5 hectare şi numai în ultimul an s-a extins cu 25 %. Este principalul furnizor al marilor lanţuri de magazine de bricolaj şi grădinărit.

Producătorul controlează electronic umiditatea şi temperatura din sere. Îşi doreşte ca într-o zi să ajungă la nivelul olandezilor, dar "eu nu pot să accesez ca floricultor niciun ban european, cine face roşii poate să acceseze bani cu 10 la sută aport propriu şi 90 la sută bani europeni. Eu m-aş mulţumi şi cu 40 la sută, 50 la sută."

Statisticile arată că anul trecut România a importat flori în valoare de 129 de milioane de euro. Valoarea exporturilor abia dacă a atins 3 milioane de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO