Sanatatea in criza. Doar 1 din 10 medici elibereaza retete si acorda consultatii
90% dintre doctori s-au ambitionat si nu au semnat contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar asta inseamna ca nici astazi nu au eliberat retete compensate.
Din cauza neintelegerilor, peste 3 milioane de oameni care au suferinte cronice, risca sa se imbolnaveasca si mai tare. Medicii inteleg asta, dar nici nu vor sa intre in faliment.
Bolnavii care au ramas fara medicamente sunt pe buna dreptate disperati. Vorbim despre pacieti cu diabet, cardiaci dar si despre oameni care au alte afectiuni grave si care trebuiau sa isi innoiasca retetele acum la inceputul lunii. Majoritatea nu au bani sa si le cumpere cu pret intreg.
Chiar si asa medicii spun ca nu renunta la protest Vor aceleasi sume ca in 2010 si nici nu se gandesc sa le accepte pe cele prevazute in noul contract pe 2011 despre care spun ca sint mai mici.
Replica sefilor de la Casa Nationala de Asigurari a fost dura. Medicii sint mina in mina cu farmacistii si prescriu medicamenet scumpe si de aceea nu le ajunge bugetul.
Aceasta femeie are probleme cu inima. A venit astazi tremurand la usa medicului de familie in speranta ca o sa obtina totusi reteta compensata pentru luna viitoare. Are o pensie de 500 de lei si ii este imposibil sa dea 300 de lei pe pilule.
Prin acelasi cosmar trec foarte multi oameni necajiti.
Iar situatia pare fara rezolvare: doar 10% dintre medicii de familie au semnat contractul cadru pe 2011. Asta inseamna ca majoritatea nu mai pot acorda retete compensate si in scurt timp nu vor mai consulta gratuit.
Suntem dispusi sa functionam in sistem privat, contra cost, sa consultam contra costa la niste tarife sub cele ale marilor lanturi, spun medicii.
Cu alte cuvinte pentru un control la medicul de familie sau la un specialist am putea da curand intre 20 si 60 de lei.
Presedintele Casei de Asigurari, este de parere ca doctorii joaca doar pe cartea lor si prescriu intentionat retete scumpe pentru favoruri din partea companiilor farmaceutice.
As vrea sa denunt relatia de concubinaj care a exista si exista in continuare intre medicii prescpriptori si piata farmaceutica. Acest lucru se petrece proportional cu o crestere a concediilor si vacantelor exotice pe care acesti medici le fac, a declarat presedintele Casei nationale de Asigurari de Sanatate.
In ciuda tensiunilor autoritatile continua sa creada ca pina saptamana viitoare vor obtine semnaturi de la jumatate dintre medicii de familie.