Situatie dramatica pentru 3 milioane de romani bolnavi: nu se mai elibereaza nicio reteta compensata

02-06-2011 18:00

Ne confruntam cu o noua situatie disperata in sanatate. Trei milioane de oameni sunt pasati ca o minge de ping-pong, in eternul meci dintre doctorii de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In acest moment, in majoritatea cabinetelor medicale, nu se mai elibereaza retete compensate. Cu alte cuvinte, cine are bani de medicamente si le cumpara. Cine nu, plange, si cheama salvarea.

Daca ar fi sa ne luam dupa patronat, cel mult 5% dintre medici au semnat contractul cadru, iar daca tinem cont de cifrele casei, atunci numarul semnatarilor e undeva la 20%.

Iar lucrurile sunt clare. Cine nu semneaza nu are cadrul legal sa dea retete compensate. Asa rezulta numarul imens de bolnavi pusi pe drumuri in intreaga tara. Haosul e cu atat mai mare cu cat unii doctori le-au dat oamenilor retetele, desi stiau ca odata ajunsi in farmacie nu vor putea sa-si primeasca medicamentele.

Sanatatea ar trebui sa accepte aceleasi sume ca in 2010 si nu mai mici, asa cum pare sa propuna noul contract prevazut pentru 2011.

La Targoviste unii dintre medicii de familie nu mai fac nicio consultatie fara bani, iar de compensate nici nu vor sa auda. Dureros este ca cei mai multi pacienti sunt pensionari sarmani, care pur si simplu nu isi permit sa-si cumpere doctoriile ce ii tin in viata.

Este haos si in Bucuresti, iar in final solutia este aceeasi. Omul plateste.

In ciuda blocajului, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spera ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa bata palma cu jumatate dintre medici.


VIDEO PROTVPLUS.RO