Salarii medici rezidenți în România. Cât câștigă medicii la început de drum

medic
Pixabay

Un medic rezident este un medic absolvent de facultate care a ales să continue formarea sa medicală printr-un program de rezidențiat.

Deși salariile medicilor au crescut în România, tot mai multe cadre medicale sau absolvenți de Medicină aleg să profeseze în străinătate.

Conform ultimelor date Eurostat, citate de Știrile PRO TV, România are puțin peste 350 de medici la 100.000 de locuitori. La nivel național, chiar dacă salariile au crescut considerabil, medicii continuă să plece peste hotare. Vor să lucreze în spitale curate și dotate cu aparatură necesară. Dacă în urmă cu 10-15 ani specialiștii plecau din România din cauza salariilor mici, acum aleg să meargă peste hotare din cauza condițiilor din spitalele noastre.

Cei care aleg însă să profeseze în România se bucură de salarii destul de mari. Trebuie menționat însă că veniturile cadrelor sanitare din țara noastră diferă în funcție de specializare.

Cele mai căutate posturi de medici

În ceea ce privește examenul de rezidențiat din 2022, 10.330 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul. Aproape 6.000 pentru domeniul medicina generală. Aceștia s-au luptat pentru 4.505 locuri scoase la concurs.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Anul trecut, cele mai multe locuri scoase la concurs au fost la medicina de familie, anestezie și terapie intensivă, medicină internă, medicina de urgență și chirurgie generală.

Cea mai mare bătălie s-a dat, însă, la medicina dentară, unde au fost aproape patru studenți pe un singur loc. La farmacie, aproape cinci candidați s-au luptat pentru un loc la rezidențiat.

Ce este un medic rezident

Un medic rezident este un medic absolvent de facultate care a ales să se specializeze într-o anumită arie medicală și care urmează un program de rezidențiat pentru a-și dezvolta abilitățile practice și cunoștințele în respectiva specialitate.

Rezidențiatul este o perioadă de pregătire clinică suplimentară și specializată care are loc după absolvirea facultății de medicină.

Scopul principal al unui program de rezidențiat este să ofere medicilor absolvenți posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile practice și cunoștințele medicale într-un mediu clinic real sub supravegherea medicilor cu experiență în diverse specialități.

Perioada de rezidențiat variază și, de obicei, durează câțiva ani și implică rotiri prin diverse departamente sau secții ale spitalului sau clinicii, oferind rezidenților oportunitatea de a acumula experiență în diferite arii medicale.

De asemenea, rezidenții pot participa la proceduri medicale, consultații și alte activități legate de specialitatea lor sub supravegherea medicilor cu experiență.

Pe măsură ce rezidenții progresează prin programul lor de rezidențiat, aceștia pot avea ocazia să își aleagă o sub-specialitate în domeniul lor de interes. După finalizarea cu succes a programului de rezidențiat, medicii rezidenți devin medici specialiști în specialitatea aleasă, având calificări și experiență semnificativă în domeniu.

În perioada de rezidențiat, medicul rezident desfășoară o serie de activități cu scopul de a-și dezvolta competențele practice, cunoștințele medicale și abilitățile specifice specialității alese. Aceste activități pot varia în funcție de specialitate și de unitatea medicală.

Medicul rezident petrece o mare parte din timp în cadrul unității medicale (spital, clinică etc.), participând la activități clinice. Acest lucru poate include evaluarea și tratarea pacienților sub supravegherea unui medic specialist sau mentor. Rezidenții pot efectua consulturi medicale, analize de diagnostic și diverse proceduri medicale.

În timpul rezidențiatului, medicul rezident poate efectua rotații prin diverse departamente sau secții ale spitalului sau clinicii. Asta îi permite să se familiarizeze cu diverse situații critice și să dobândească experiență într-o gamă largă de cazuri medicale.

În specialitățile chirurgicale sau intervenționale, medicii rezidenți pot asista și participa la operații și proceduri medicale sub supravegherea chirurgilor sau specialiștilor. Acest lucru le oferă oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile chirurgicale sau intervenționale.

În această perioadă, care durează câțiva ani, rezidenții petrec mult timp învățând și studiind literatura medicală relevantă. Aceștia trebuie să rămână la curent cu noile descoperiri, tratamente și tehnologii din domeniul lor.

Tot în perioada rezidențiatului, medicul rezident învață să lucreze eficient într-o echipă medicală, comunicând cu asistentele medicale, tehnicienii de laborator și alți membri ai echipei din care face parte.

Mai mult, medicul rezident poate fi implicat în gestionarea pacienților cu afecțiuni critice sau în situații de urgență, sub supravegherea medicilor specialiști.

Este important să subliniem că rolurile și responsabilitățile medicului rezident pot varia semnificativ în funcție de specialitatea aleasă, nivelul de experiență și instituția în care își desfășoară programul.

Ce salariu are un medic rezident în România

Salariile medicilor din unitățile clinice variază în funcție de orașul și unitatea medicală în care activează, dar și de specializarea aleasă. Potrivit lege5.ro, cele mai mari venituri sunt în zona de anatomie patologică şi medicină legală.

În România, salariul unui medic rezident poate varia în funcție de mai mulți factori, precum specializarea medicală, nivelul de experiență, spitalul sau instituția unde lucrează.

Este important de menționat că salariile medicilor rezidenți pot varia și se pot schimba în funcție de legislația actuală, acordurile între sindicatele medicale și autorități, precum și alți factori economici. Pentru cele mai precise și actualizate informații despre salariile medicilor rezidenți în România, trebuie consulate surse oficiale, precum Ministerul Sănătății sau organizațiile medicale relevante.

Conform legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, salariile brute de bază ale medicilor rezidenți în România, în 2022, sunt următoarele:

·       Medic rezident anul VI-VII: 7.900 de lei

·       Medic rezident anul IV-V: 7.300 de lei

·       Medic rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Anatomie patologică și medicină legală: 

·       Medic rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I: 5.700 de lei

Servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală:

·       Medic rezident anul IV – V – 7.300 de lei

·       Medic rezident anul III – 6.700 de lei

·       Medic rezident anul II – 6.100 de lei

·       Medic rezident anul I – 5.700 de lei

Medicină dentară:

·       Medic dentist rezident anul IV-V: 7.300 de lei

·       Medic dentist rezident anul III: 6.700 de lei

·       Medic dentist rezident anul II: 6.100 de lei

·       Medic dentist rezident anul I: 5.700 de lei

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Satele pescărești din Deltă renasc. Aproape jumătate dintre locuitorii care au muncit în Spania și Italia au revenit
Satele pescărești din Deltă renasc. Aproape jumătate dintre locuitorii care au muncit în Spania și Italia au revenit

Satele pescărești din Delta Dunării prind viață după ce localnicii plecați la muncă peste hotare s-au întors acasă.  

Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România
Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România

Israelul, SUA, Rusia și China au cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, arată Amnesty International în ultimul său raport, potrivit căruia actuala ordine mondială este în pragul distrugerii. În dreptul României apare însă o mențiune ciudată.  

Decizie a Parlamentului European. Numeroase ambalaje de plastic vor dispărea și vor apărea noi reguli de fabricare
Decizie a Parlamentului European. Numeroase ambalaje de plastic vor dispărea și vor apărea noi reguli de fabricare

Putem să spunem adio ambalajelor inutile și pungilor subțiri. Mai mult decât atât, cei din industria ospitalității trebuie să ne dea ocazia să luăm acasă, în propriul recipient, ce nu terminăm de mâncat la restaurant.  

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.