Salariatii statului pot alege: salariul pe card sau de la casierie
Acesta ar putea fi efectul unei decizii a Curtii Constitutionale, care a stabilit ca obligatia impusa institutiilor de stat de a plati salariile pe carduri este neconstitutionala.
In urma cu doi ani, Guvernul a emis o ordonanta prin care a impus ca toate institutiile publice sa plateasca salariile prin card. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Consitutionala, care a decis ca ordonanta incalca legea fundamentala.
Primul motiv este ca, la retragerea de bani de la bancomate, posesorul plateste bancii comisioane de eliberare de numerar. Iar aceste comisioane duc automat la scaderea salariilor incasate efectiv de angajati, fara acordul lor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Un al doilea motiv este acela ca angajatii nu au acces deplin la salariile lor, pentru ca bancile au stabilit o suma maxima ce poate fi retrasa de pe card intr-o singura zi.
Dupa decizia Curtii Constitutionale, obligativitatea platii salariilor pe card in institutiile publice va fi eliminata in termen de 45 de zile. Din acel moment, orice salariat care a fost obligat sa ceara eliberarea unui card ar putea teoretic sa renunte la el si sa ceara plata cu bani gheata. Dar oamenii s-au obisnuit cu banii de plastic.
Bancherii sustin ca au limitat suma maxima care poate fi retrasa de pe card intr-o singura zi pentru a proteja clientii in cazul in care isi pierd sau li se fura cardul. In plus, platile la comercianti nu sunt limitate si au comision zero.