Tranzactiile cu cardul ar putea omori plata la negru!


Ultimul update: Vineri 27 Aprilie 2012 17:55
Data publicarii: Miercuri 10 Iunie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Daca noi toti am achita online taxele, impozitele si cumparaturile si am renunta la numerar, economia subterana estimata la 7 miliarde de euro in Romania ar scadea semnificativ, arata un studiu de piata.


Cel putin teoretic, reprezentantii Guvernului spun ca in scurt timp cozile de la administratiile financiare vor disparea, pentru ca plata cu cardul va intra in obisnuinta cetatenilor.

"Am incheiat parteneriate cu administratiile locale. Pana la ora actuala, cu 13 administratii, pe care dorim sa le asistam in efortul de implementare a sistemelor de plata electronica a taxelor", declara Mireille Radoi, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor.

Da, dar ce ne facem ca nu toti romanii au un card si, mai rau, 23% din populatie este platita la negru.Si lista continua cu cei care au mai multe activitati pentru care nu platesc impozite. De pilda, mesterii care vin la domiciliu si nu taie chitanta sau bonele care, desi primesc un salariu, nu il declara la fisc.

"Se observa ca 33% din PIB este reprezentat de economia subterana. Industria platilor cu cardul poate ajuta scoaterea la suprafata a acestei economii subterane, prin scoaterea la suprafata a tranzactiilor", spune Catalin Cretu, director general Visa Europe Romania.

"Plata impozitelor cu cardul ar incuraja contribuabilii sa isi plateasca la timp si complet impozitele, ceea ce ar facilita Guvernului colectarea unor sume mai mari", explica la randul sau Liviu Chiru, editor la Ziarul Financiar.

Pana atunci mai e cale lunga. Sigur este doar ca de pe urma celor din constructii, servicii si turism economia subterana se dezvolta in loc sa dispara.

Tags: carduri,

Au vrut sa monteze in plina zi un aparat de copiat datele de pe carduri!
Cardurile de credit - solutia de imprumut pe timp de criza?
Fara carduri de credit in Hong Kong!
VIDEO PROTVPLUS.RO