"Laleaua Neagra" produce haos in vami. Olanda nu ne vrea in Schengen, noi nu le mai vrem florile
Operatiunea "Laleaua Neagra" invrajbeste Guvernele de la Bucuresti si Amsterdam. De 3 zile, Fiscul romanesc blocheaza la vama camioane cu flori din Olanda pentru controale amanuntite, in cautarea unei bacterii periculoase, dar si a evazionistilor.
De cealalta parte, olandezii s-au dus cu jalba la Comisia Europeana si ne acuza de abuz. Razia se suprapune si cu un schimb dur de replici la nivel inalt. In timp ce Olanda se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen, ministrii de Interne din cele doua state s-au certat astazi la telefon.
Coloane interminabile, 10 tiruri sechestrate in vama, doua confiscate si trei intoarse din drum catre Olanda. In trei zile de filtre la vama, inspectorii Fiscului au reusit sa blocheze aproape complet importurile de flori. Ce a inceput dintr-o suspiciune de trafic cu droguri intr-un depozit din Ilfov a ajuns apoi o alerta bacteriologica. Politia spune ca a gasit-o la Oradea pe Erwynia Carotovora, o ciuperca periculoasa care ataca in special bulbii de flori.
Specialistii spun ca riscul pentru sanatatea omului exista, insa nu e nimic nou. Si totusi, alerta bacteriologica nu este inca oficiala. Pana vin rezultatele de laborator, Fiscul i-ar fi gasit insa si pe daunatorii de la buget.
Camionagii intorsi din drum au dus de acum vestea pana la Amsterdam, iar guvernul olandez nu doarme. A sesizat deja Comisia Europeana, Haga si cere lamuriri de la Bucuresti.
Schimbul dur de replici intre Romania si Olanda se traduce in rafturi goale in depozitele din tara.
Florile taiate au o durata de viata foarte scurta, de cel mult doua saptamani, iar multe firme isi asteapta camioanele oprite in vami inca de sambata.
Stocurile sunt intotdeauna mici, asa ca se termina rapid. Intreaga afacere inseamna o programare la nivel de ore a aprovizionarii, asa ca o astfel de sincopa da peste cap si magazinele de la noi, insa cu siguranta si pe furnizorii olandezi.
Romania importa din Olanda aproape tot ce gasim la tarabele de flori, adica 90% din trandafiri, crizanteme sau gerbera.
Pierderile se ridica deja la sute de mii de euro in numai trei zile, in conditiile in care importam seminte, bulbi, plante si flori taiate de peste 20 de milioane de euro in fiecare an.