"Laleaua Neagra" produce haos in vami. Olanda nu ne vrea in Schengen, noi nu le mai vrem florile

19-09-2011 13:00

Operatiunea "Laleaua Neagra" invrajbeste Guvernele de la Bucuresti si Amsterdam. De 3 zile, Fiscul romanesc blocheaza la vama camioane cu flori din Olanda pentru controale amanuntite, in cautarea unei bacterii periculoase, dar si a evazionistilor.

De cealalta parte, olandezii s-au dus cu jalba la Comisia Europeana si ne acuza de abuz. Razia se suprapune si cu un schimb dur de replici la nivel inalt. In timp ce Olanda se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen, ministrii de Interne din cele doua state s-au certat astazi la telefon.

Coloane interminabile, 10 tiruri sechestrate in vama, doua confiscate si trei intoarse din drum catre Olanda. In trei zile de filtre la vama, inspectorii Fiscului au reusit sa blocheze aproape complet importurile de flori. Ce a inceput dintr-o suspiciune de trafic cu droguri intr-un depozit din Ilfov a ajuns apoi o alerta bacteriologica. Politia spune ca a gasit-o la Oradea pe Erwynia Carotovora, o ciuperca periculoasa care ataca in special bulbii de flori.

Specialistii spun ca riscul pentru sanatatea omului exista, insa nu e nimic nou. Si totusi, alerta bacteriologica nu este inca oficiala. Pana vin rezultatele de laborator, Fiscul i-ar fi gasit insa si pe daunatorii de la buget.

Camionagii intorsi din drum au dus de acum vestea pana la Amsterdam, iar guvernul olandez nu doarme. A sesizat deja Comisia Europeana, Haga si cere lamuriri de la Bucuresti.

Schimbul dur de replici intre Romania si Olanda se traduce in rafturi goale in depozitele din tara.

Florile taiate au o durata de viata foarte scurta, de cel mult doua saptamani, iar multe firme isi asteapta camioanele oprite in vami inca de sambata.

Stocurile sunt intotdeauna mici, asa ca se termina rapid. Intreaga afacere inseamna o programare la nivel de ore a aprovizionarii, asa ca o astfel de sincopa da peste cap si magazinele de la noi, insa cu siguranta si pe furnizorii olandezi.

Romania importa din Olanda aproape tot ce gasim la tarabele de flori, adica 90% din trandafiri, crizanteme sau gerbera.

Pierderile se ridica deja la sute de mii de euro in numai trei zile, in conditiile in care importam seminte, bulbi, plante si flori taiate de peste 20 de milioane de euro in fiecare an.

Tags: vami, bacterii, olanda,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26