Alerta biologica in vami: florile aduse din Olanda sunt periculoase. Inca nu se stie de ce
Toate camioanele cu flori din Olanda sunt oprite pentru controale amanuntite. Plantele ar contine substante periculoase, banuiesc oficialii.
Lista e plina cu dalii, bonsai, rododendron, hibiscus si iedera. Fiscul a cerut analize speciale dupa ce sefii ANAF sustin ca au fost sesizati de structurile de informatii in legatura cu un pericol iminent. Razia vine la o zi distanta dupa ce guvernul olandez a anuntat ca se va opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen.
Toate transporturile de flori sunt blocate in vamile Romaniei. Nimic nu mai intra fara documente complete si analize fitosanitare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa razia nu a inceput in vami, ci intr-un depozit de seminte de flori din Ilfov. Garda Financiara a sechestrat 2000 de cutii trimise din Olanda in baza unei informatii ca ar ascunde substante periculoase.
De la droguri, atentia inspectorilor a trecut peste numai cateva ore la bacterii si alti agenti patogeni. Inspectorii ANAF impreuna cu agentia fito-sanitara si vamesi au luat la puricat camioanele cu flori in ghiveci. Pe lista: dalii, bonsai, rododendroni, ficusi sau iedera. Primul camion a fost oprit la Oradea.
Cel putin 3 zile pana vin rezultatele analizelor, camionul nu se misca din vama.
Cat de periculoase pot fi insa florile? Primul impuls este sa te gandesti ca... daca aduci acasa o planta infectata ai putea sa iti imbolnavesti familia. Specialistii spun ca se poate intampla mai degraba daca ai de gand sa iti mananci floarea din ghiveci.
Intreaga actiune a fost coordonata de la Bucuresti chiar de presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Acesta recunoaste ca inspectorii sai nu se pricep la alerte biologice, dar au primit informatiile necesare de la alte structuri.
Structurile de informatii nu au confirmat insa public aceste alerte.
Pe ce se bazeaza totusi un control de asemenea amploare? Din punct de vedere legal, orice transport de seminte, bulbi, flori in ghiveci sau taiate trebuie insotit de documente sanitare. Dupa intrarea in Uniunea Europeana, controalele s-au mai... relaxat, sa spunem. Odata cu intrarea in spatiul Schengen ar putea chiar sa dispara aproape in totalitate.
Pana intram in spatiul Schengen, Romania mai are insa de trecut un hop important, numit Olanda. Tocmai tara care ne vinde anual flori de peste 20 de milioane de euro se opune aderarii. In fiecare an importam 90% dintre florile de la taraba, jumatate din Olanda. Zilnic se vand aproximativ un milion de fire. O singura zi de intrerupere in fluxul de importuri inseamna asadar pierderi de sute de mii de euro pentru importatori. Pana la finalizarea analizelor, marfa sta nemiscata si se ... ofileste. In aceste situatii, paguba se duce direct in buzunarul importatorului.
Intr-o astfel de zi nu poti sa nu te gandesti la ce produse verzi mai importam in Olanda. Cel mai recent exemplu, gazonul de pe Arena Nationala. Inspectorii ANAF nu au anuntat inca daca vor cere analize fitosanitare si aici.
Razia inspectorilor de la ANAF continua. Sunt monitorizate toate vamile si sunt oprite la control camioanele care transporta orice fel de plante care provin din strainatate, cu precadere Olanda si Ungaria.
Nici pana la aceasta ora nu a fost anuntat motivul acestei alerte. S-a vorbit initial despre o bacterie periculoasa insa analizele preliminare nu au relevat deocamdata nimic periculos.
Probele amanuntite de laborator au nevoie de cel putin trei zile ceea ce inseamna ca aceasta situatie va dura si in zilele urmatoare. Intre timp importatorii cu care am stat de vorba spun ca isi asteapta marfa comandata si care se afla pe drum. Dupa cateva zile in vama, florile proaspat taiate au insa sanse minime sa mai poata fi vandute.