S-a dat startul inscrierilor pentru clasa pregatitoare. Cat ajunge sa coste o viza de flotant pentru scoala "Titu Maiorescu"
S-a dat startul inscrierilor pentru clasa pregatitoare si clasa intai. Parintii au la dispozitie 3 saptamani ca sa-si depuna dosarele. Si cum nu a fost gasit un criteriu mai bun, singura modalitate de departajare a ramas cea a domiciliului.
Asa ca alegerea unei scoli bune, presupune pentru unii si o viza de flotant. Multi parinti incearca sa-si schimbe contra cost domiciliul in acte. Anul trecut, pe vemea asta, numarul celor care au obtinut viza de flotant s-a marit de cateva ori.
Sunt deja patru ani de cand viza de flotant a devenit un fenomen in Romania, in perioada inscrierii copiilor in primul an. Dovada ca mii de parinti alearga sa-si schimbe domiciliul ca sa-si poata inscrie copiii la o scoala buna.
Tata: ''Este o scoala foarte buna si este aproape de mine. Am facut viza de flotant...la fratele meu.''
Se intampla asa pentru ca nu a fost gasit pana acum un criteriu mai bun de departajare.
Parintii care au vrut neaparat sa-si inscrie copiii la o anumita scoala au apelat si in acest an la varianta vizei de flotant. Iar reprezentantii unitatilor de invatamant sunt obligati sa-i primeasca pe toti cei care au domiciliul in circumscriptia scolii. Directorii au spus ca daca va fi nevoie vor desfiinta laboratoarele sau vor face iar clase cu cate 30-35 de elevi.
Marian Banu, purtatorul de cuvant ISMB: “Sunt cateva scoli in Bucuresti 7-8 scoli extrem de solicitate. Inca nu se pune problema in acest moment, dar daca va fi nevoie in mod cu totul exceptional se fac 3 schimburi''
Altfel, nu e greu pentru parinti sa gaseasca pe cineva care sa-i ia in spatiu. Internetul e plin de anunturi. Preturile pornesc de la 100 de euro, dar pot ajunge si la 300 de euro.
Costurile sunt in functie de renumele scolii. De exemplu, in Bucuresti, o viza de flotant pentru inscrierea la scoala Titu Maiorescu costa 300 de euro. Pentru Scoala Generala nr. 11 ajunge la 200 de euro, iar pentru Scoala Generala nr 150, la 50 de euro.
Iar statisticile arata ca la inceputut anului, inainte de perioada de inscriere, se mareste semnificativ numarul celor care solicita viza de flotant. Daca in luna august erau 1981 de cereri in Bucuresti, luna trecuta au fost 3941 si numarul este in crestere.
Potrivit legii, parintii ai caror copii implinesc 6 ani pana la 31 august sunt obligati sa-i inscrie in clasa pregatitoare. Iar copiii nascuti intre 1 septembrie si 31 decembrie au nevoie de o evaluarea speciala a psihologului.
Inscrierile se pot face si online, insa cererile trebuie validate la scoala. Ultima zi de inscriere din prima etapa este 18 martie, iar pe 25 si 26 se vor afisa rezultatele finale.
Sursa: Pro TV
Etichete: clasa pregatitoare, viza flotant, inscrieri scoala,
Dată publicare:
29-02-2016 18:27