RUSALII 2014. Un barbat de 74 de ani a murit in timpul pelerinajului de la Sumuleu Ciuc


Ultimul update: Miercuri 11 Iunie 2014 07:06
Data publicarii: Duminica 08 Iunie 2014 13:32
Categorie: Stiri Sociale
Pelerinaj de RUSALII 2014

Un barbat de 74 de ani din Baia Mare a murit, sambata, in timpul pelerinajului de Rusalii de la Sumuleu Ciuc, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala.

RUSALII 2014. Medicii au fost solicitati in special pentru lesinuri provocate de caldura si efort, potrivit sefului Serviciului de Ambulanta Harghita, Peter Szilard.

El a declarat ca barbatului de 74 de ani i s-a facut rau inainte de a incepe Liturghia de RUSALII oficiata pe Muntele Sumuleul Mic. Conform acestuia, rudele barbatului l-au dus la cel mai apropiat punct de asistenta de urgenta aflat pe munte, insa acesta intrase deja in stop cardiorespirator: "Cand a fost adus la cort era deja in stop cardiorespirator. S-a incercat resuscitarea, dar fara succes, barbatul era in asistolie. Trebuie spus ca era cunoscut cardiac, cu antecedente medicale", a spus Peter Szilard.

El a adaugat ca alte 161 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in timpul pelerinajului de RUSALII, de doua ori mai multe cazuri decat anul trecut. De asemenea, 90 la suta din cazuri au fost lipotimii provocate de caldura si efort.

"De mult nu am mai avut atatea cazuri, cred ca numarul acestora a crescut atat de mult din cauza temperaturii ridicate si, in plus, multi au facut un efort mare sa ajunga sus si au lesinat. Interesant este ca foarte putini pacienti au necesitat transport la spital, restul fiind tratati la punctele de asistenta medicala de urgenta", a mai spus seful SAJ Harghita.

Potrivit sursei citate, doar opt persoane au avut nevoie de transport la spital, toate fiind hipertensive si cardiace. Celelalte cazuri au fost crize de hipertensiune arteriala, entorse, dureri abdominale si cateva toxiinfentii alimentare.

CITITI SI: RUSALII 2014. 100.000 de oameni, printre care si presedintele Ungariei, au participat la procesiunea de langa Miercurea Ciuc

Pentru acordarea asistentei medicale pelerinilor, pe Muntele Sumuleu Ciuc au fost amplasate cinci puncte de asistenta medicala cu medici de la SAJ Harghita, voluntari ai Crucii Rosii, salvamontisti, precum si medici din Ungaria care vin an de an la RUSALII pentru a ajuta colegii din Harghita.

Peste 150.000 de persoane au participat la Liturghia de RUSALII 2014 de pe Muntele Sumuleul Mic, oficiata de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, iar invitatul care a tinut un discurs a fost preotul decan de Mures si Tarnave, Olah Denes. La pelerinaj au luat parte si presedintele Ungariei, Ader Janos, impreuna cu sotia, si mai multi reprezentanti ai Parlamentului de la Budapesta, aflati in vizita privata.

CITITI SI: RUSALII 2014 - traditii si obiceiuri. De ce isi impodobesc oamenii casele cu ramuri de tei de RUSALII

Moto-ul pelerinajului de Rusalii din acest an, "Fericit este pantecele care Te-a purtat", provine din Evanghelia dupa Luca. Pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu-Ciuc este organizat, in acest an, pentru a 447-a oara.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO