Românii, printre europenii care trăiesc cel mai puţin. Explicaţia specialiştilor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 11 Iulie 2018 07:01
Categorie: Stiri Sociale

Durata medie de viaţă în România a crescut cu 6 ani, din 1990 încoace, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Interesant este că cel mai mult trăiesc femeile, cu 7 ani în plus faţă de bărbaţi.

Pe harta longevităţii, în doar două judeţe şi în Capitală femeile trec, în medie, de vârstă de 80 de ani. Există ţări care au făcut din prelungirea vieţii politica de stat, dar la noi nu e cazul, de aceea în acest clasament suntem penultimii din Europa.

Primii din Uniune sunt francezii - , "la vie en rose", democraţie stabilă, venituri ridicate, unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume, asta ar fi reţeta lor. Apoi spaniolii şi italienii - dieta mediteraneană şi un pic de "siesta" sau "dolce far niente". Noi suntem, cu cei 75 de ani trăiţi în medie de un roman, laolaltă cu vecinii de la vest şi de la sud, deocamdată la aproape 10 ani distanţă de campioni.

Situaţia e diferită în România, mai ales de la un gen la altul şi de la un judeţ la altul. Cele mai mici durate medii de viaţă: Satu-Mare, Tulcea şi Călăraşi sunt judeţele în care se pare că oamenii mor cel mai devreme, indiferent de sex - la 69 de ani bărbaţii şi 77 femeile. Pe de altă parte femeile trec peste 80 de ani în Vâlcea, Braşov şi în Capitală, plus Timiş şi Cluj, iar bărbaţii cei mai longevivi ar fi, se pare, tot în zonele acestea, dar în loc de Timiş este Vrancea.

Durata de viaţă la femei este cu aproape 7 ani peste cea a bărbaţilor. Aceştia din urmă au ajuns abia la o medie de 72 de ani, cât trăiau femeile în 1990. Antropologii susţin că sunt mai mulţi factori care ne influenţează viaţa diferit, în funcţie de gen.

Adina Baciu, cercetător la Institutul de Antropologie al Academiei Române: "Există un teren genetic, există aceşti hormoni sexuali ai femeii care o protejează, faţă de testosteronul care îl împinge pe bărbat la o acţiune puţin mai agresivă. Consumul de alcool, de tutun, de droguri este mult mai mic în cazul femeilor, deci o altă cauză de scurtare a duratei medii de viaţă. Atenţia la dietă, la stilul de viaţă, este mult mai ridicată decât în cazul bărbaţilor şi un alt aspect este acela că femeile se adresează mult mai des medicului pentru controalele de rutină"

Cât despre diferenţele de la un judeţ la altul, acestea pot fi date de educaţie, nivel de trăi, accesul la sisteme medicale moderne şi factori naturali cum ar fi clima.

Bătrână din Italia, ţinută în cuşcă de îngrijitoarele românce
Bătrână din Italia, ţinută în cuşcă de îngrijitoarele românce
VIDEO PROTVPLUS.RO
bal absolvire
Elevii așteaptă cu nerăbdare balul de absolvire. Suma fabuloasă cheltuită de o tânără
Demonstrație de tuns oile și prelucrare a lânii, la Sibiu. Turiștii au fost încântați
Povestea tinerilor care s-au întors din străinătate pentru a fi chefi în România
Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți
Produse noi incluse în programul Rabla pentru electrocasnice 2019. Valoarea voucherelor
Revoltător. Mai multe case au fost inundate după ce a fost furată o țeavă dintr-un dig
scaun cu rotile
S-a răsturnat cu scaunul cu rotile pe rampa improvizată instalată la școală. Explicația IȘJ Sibiu
Tabără de muzică organizată de Smiley cu 16 artişti și producători internaţionali
Cum explică ministrul Transporturilor lipsa autostrăzilor în România. Replica lui Dragnea
Situația disperată a unei femei de 74 de ani și a nepoatelor sale. Casa riscă să cadă pe ele
Motivul pentru care românii mănâncă mai puțini cartofi. Ce preferă la restaurant
Cum să deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Greșeala poate fi fatală