Zeci de bătrâni îngrijesc copiii abandonați de la Spitalul Marie Curie: ”Mă gândesc la copiii mei”
Un suflet singur îl alină pe altul şi atunci viaţa capătă sens. Aşa spun zeci de bătrâni care vin aproape zilnic să-i ţină în braţe şi să-i mângâie pe copiii abandonaţi la Spitalul Marie Curie, din Capitală.
Sunt bunicii voluntari care îngrijesc cu drag bebeluşi. Nu fac tratamente medicale, doar îi hrănesc şi îi alintă pe cei mici, în lipsa mamelor, care nu vor să mai ştie de ei.
În apartamentul micuţ din cartierul Berceni, Ioana Antonescu este înconjurată de amintirile unei vieţi pline şi fericite. Are 73 de ani. Soţul s-a prăpădit după o jumătate de veac de căsnicie, iar cei cinci copii au plecat la casele lor. Are 10 nepoţi, dar şi ei sunt departe. La 73 de ani, de două săptămâni sufletul i se umple de fericire atunci când ia în braţe bebeluşii de la spitalul Marie Curie.
''O ţin în braţe, îi dăm să mănânce, dacă este udă o schimbăm, facem gimnastică. Mă simt foarte bine, uşurată aşa. Mă gândesc la copiii mei când erau mici'', spune ioana Antonescu.
Iar ca doamna Ioana mai sunt şi alţi voluntari. Au grijă câteva ore pe săptămâna de copiii abandonaţi, care sunt internaţi la secţia de terapie intensivă a spitalului Marie Curie. S-au implicat în proiectul ''Nici un copil singur în spital'', demarat de asociaţia ''Inima Copiilor'' la începutul acestui an.
Aproximativ 1.000 de bebeluşi sunt abandonaţi în fiecare an în maternităţi. Sunt lipsiţi de dragostea şi mângâierea maternă, iar în cazul în care suferă şi de vreo afecţiune, starea lor se agravează. Statisticile arată ca un copil abandonat are nevoie de o perioadă dublă de spitalizare faţă de unul care are familia aproape.
Bătrânii au aflat despre acest proiect la Clubul Seniorilor, unde sunt implicaţi în tot soiul de activităţi care le dau poftă de viaţă. Mai întâi au urmat un curs de două zile, că-şi aducă aminte cum să ţină în braţe un bebeluş, cum să îl hrănească şi cum să îi schimbe scutecele.
Mihaela Ungureanu, director general DGASPC Sect 4: ''37 de bunici, ei sunt primii incluşi în acest program. Parcă au readus în centru atenţiei ideea de voluntariat şi ne au reamintit cât de importat e să dăruim.”
Şi pe bunici îi ajută acest program. Se simt utili, spun psihologii şi scapă de singurătatea de acasă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!