Romanii nu si-au anulat concediile in Turcia. Merg pentru plaja si nu se tem de protestele din orase
Manifestatiile violente din Turcia nu i-au speriat inca pe romanii care aveau in plan o vacanta in tara vecina. Asa se face ca pana acum, oficial, nimeni nu si-a anulat rezervarea, iar vanzarile de pachete turistice se mentin in ritmul obisnuit.
In primul rand, pentru ca ai nostri merg in grupuri mari, in special in Antalya, nu la Istanbul sau Ankara, orase unde oamenii au iesit cu miile in strada.
Romanii au vazut cu siguranta cum in ultimele nopti miile de protestatari turci au fost temperati de fortele de ordine cu tunuri de apa si grenade lacrimogene.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Tot acest scenariu sumbru nu i-a determinat insa pe turisti sa se intoarca din drum, sustin autoritatile turce.
Asta si pentru ca cei mai multi oaspeti iau avionul pentru Antalya, Kusadasi, Belek, Bodrum, statiuni aflate la distanta de revolte.
Sunt insa destui curajosi care au mers la Istanbul.
Ca oamenii pot sta linistiti o spune si presedintele Marii Adunari Nationale a Republicii Turcia, aflat acum la Bucuresti, Cemil Cicek.
Mesaje linistitoare vin si din partea agentilor nostri de turism.
"In doua saptamani, daca continua revoltele, s-ar putea sa inregistram un recul al vanzarilor", crede Dragos Raducan, vicepresedinte FPTR.
In prezent, Turcia se afla pe locul 3 in topul destinatiilor de vacanta preferate de romani, dupa Bulgaria si Grecia.
Potrivit federatiei patronatelor din turism, anul trecut, din cei 650 de mii de romani care si-au petrecut concediul de vara peste granita, peste 20% au ales Turcia.
Si Asociatia Nationala a Agentiilor de turism atesta ca din 1, 3 milioane de romani, cati calatoresc intr-un an, aproximativ 400.000 merg in aceasta tara.
In situatia in care va razganditi, puteti, teoretic sa va recuperati banii.
"De regula, in aceste contracte sunt trecute si situatiile extraordinare, cauzele care pot duce la generarea unor situatii care pot duce la anularea excursiei sau a biletului de avion", spune Mihai Meiu.
Ministerul afacerilor externe le-a recomandat inca de acum cateva zile romanilor interesati de Istanbul sa evite zona Taksim.
Principalul castrigator va fi Grecia, care-si va lua revansa fata de acum 2 ani, cand turistii din Grecia au migrat in Turcia.
Celalalt mare castigator e litoralul romanesc, pentru ca multi turisti vor ramane pe litoralul nostru, dar in hotelurile cu clasificare superioara si unde sunt servicii de calitate.
Toate acestea pot fi evitate daca, odata cu contractul, ati incheiat o asigurare care va permite sa renuntati la excursie in orice moment, fara penalizari.