Românii vor plăti mai mult pentru lemne în această iarnă. Este posibil ca și vremea să fie mai geroasă și cu multă zăpadă
Românii care își încălzesc locuințele cu lemne vor plăti în această iarnă ceva mai mult decât anul trecut. Prețul lemnului a rămas la același nivel, însă transportul s-a scumpit cu peste 10 procente.
În plus, este posibil ca și vremea să fie mai geroasă și cu multă zăpadă, avertizează meteorologii.
Suntem printre țările europene cu cei mai mulți locuitori care nu își permit să își încălzească locuințele. Sunt peste 7.000 în total, potrivit unui registru al caselor fără căldură, lansat miercuri.
Potrivit Romsilva, lemnele de foc au rămas la același nivel ca pret ca anul trecut. Anul acesta, pentru un metru cub de lemne de foc vândut de ocoalele silvice, prețul mediu, fără TVA, este de 282 de lei.
Prețurile diferă însă în funcție de specie, sortiment și locul de livrare și poate trece și de 700 de lei, de exemplu, dacă vorbim de un lemn cu putere calorica ridicată, cum ar fi stejarul sau salcâmul.
Volumul total de lemn de foc pus la dispoziția populației de Romsilva este de 2 milioane de metri cubi. Cei interesați pot depune cereri la ocolul silvic sau la primărie.
Prețurile cresc însă chiar și la 1.000 de lei pe mc, dacă lemnul este vândut de intermediari sau la magazinele de profil, mai ales dacă este gata tăiat și pregătit pentru sobe.
Pentru o casă obișnuită, este nevoie de aproximativ 8 mc de lemn pentru un sezon rece, deci vorbim de o cheltuială de mii de lei. La care se adaugă și transportul.
Peste 7.300 de case din România se încălzesc cu lemne
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: ”Ce s-a scumpit comparativ cu lemnele achiziționate anul trecut față de anul acesta a fost transportul. Creșterea prețului la motorină, diverse accize, taxe care s-au modificat a făcut ca transportul lemnului de foc să fie mai ridicat. 10-12% avem un pret mai mare decât anul trecut”.
Din păcate, mai există mulți oameni nici nu își permit să cumpere lemne. Este și cazul unei femei de 75 de ani, care locuiește în București, într-o casă cu sobă.
”Ioana Moise: Vreo doi paleți din ăia... 700 paletul.
Reporter: Deci v-ar trebui 1.400 de lei să treceți iarna cu bine.
Ioana Moise: Da... Numai lemn, atât. Până aseară nu am făcut foc... aseară am făcut că nu mai puteam să mai stau, era frig, se răcise casa, pereții și trebuia neapărat”.
Asociația Energia Inteligentă i-a donat femeii un palet de lemne în cadrul unei campanii pentru cei care au nevoie de sprijin.
Peste 2.000 de oameni vor primi ajutor, cu bani din sposorizări.
În parteneriat cu Crucea Roșie, asociația a lansat și un registru al caselor fără căldură. Sunt peste 7.300 în toată țara, cele mai multe în Teleorman și Bacău.
Pentru persoanele vulnerabile, Ministerul Muncii acordă anual și un ajutor pentru încălzire.