Romanii din Spania si Italia, printre cei mai discriminati europeni

11-12-2009 00:00


romi

Cel putin 56% dintre romanii care se afla de mai putin de cinci ani in localitati urbane din Spania, respectiv 54% din Italia s-au numarat intre "tintele" unor acte de discriminare, arata un studiu efectuat de Agentia UE pentru Drepturi Fundamentale.

Cetatenii romani din cele doua state mentionate, est-europenii in Marea Britanie, nord-africanii din tarile mediteraneene, turcii in Germania si Austria, precum si tiganii din Europa de Est au fost principalele categorii de minoritati asupra carora s-a axat studiul desfasurat in toate cele 27 de state UE.

Cercetatorii au folosit un esantion de 502 romani din Italia si alti 508 respondenti din Spania, in jurul a 500 de persoane fiind si celelalte categorii de minoritati studiate.

Analiza FRA a relevat statutul emigrantilor romani in tarile-gazda, in ce grad se simt discriminati si care sunt tipurile de acte discriminatorii la care au fost supusi, cu precadere in ultimele 12 luni dinaintea studiului, dar si de-a lungul intregii perioade de cand se afla departe de tara natala.

Insa cum vad adolescentii poporul roman?

Hotia si coruptia sunt principalele defecte ale romanilor, iar responsabilitatea este cea mai mare calitate, potrivit unui studiu realizat printre elevi din clasa a XII-a.

In ce priveste cea mai importanta calitate, 10% dintre liceenii de clasa a XII-a au indicat responsabilitatea, 9% sociabiltatea, iar 8% optimismul.

Sursa: Gandul

Tags: studii,

VIDEO PROTVPLUS.RO