Vrei sa te angajezi in 2010? Nu prea ai sanse, arata studiile

08-12-2009 00:00


UPDATE: Piata fortei de munca va fi blocata, cel putin in prima parte a anului 2010. O spun angajatorii, care nu au gand sa recruteze personal in viitorul apropiat.

Nu va puneti mari sperante in anul ce vine. 6 din 10 proprietari de companii nu intrevad nicio schimbare in bine pe piata fortei de munca. Potrivit unui studiu dat publicitatii, Romania este ultima tara din Europa in care patronii mai sunt dispusi sa faca angajari.

Un sfert dintre directorii de societati private spun clar ca nu au de gand sa cheme pe nimeni la interviu, cel putin in primele trei luni ale lui 2010.

Daca aveti studii economice aveti totusi o sansa in sectorul asigurarilor si in cel financiar. La polul opus sunt zeci de companii care lasa in fiecare luna sute de oameni fara bani de paine.

Cele mai putine sanse le ofera candidatilor angajatorii din domeniul hotelier si al constructiilor.

Daca discutam pe regiuni istorice, aflati ca romanii din vestul tarii au mai multe sanse sa isi gaseasca un serviciu. In rest e prapad.

Trist este ca am ajuns ultimii cand vine vorba despre intentia companiilor de a face recrutari. Si asta in conditiile in care anul trecut ocupam locul 2 in acelasi top. Suntem in continuare cu o previziune neta de angajare negativa si cea mai mare atat la nivel european, cat si la nivel mondial. Impreuna cu noi se afla Spania si Irlanda.

Studiul a fost realizat de compania Manpower pe un esantion de 71.000 de angajatori, din 35 de tari si regiuni. Asta se vede si dintr-un studiu la nivel european, in care Romania este pe ultimul loc la capitolul intentii de recrutare ale patronilor.

26% dintre companiile romanesti spun clar ca nu au de gand sa faca noi angajari, cel putin in primele trei luni ale anului viitor. La polul opus, insa, 15% dintre ele se asteapta sa creasca volumul angajatilor.

Am putea spune asadar ca piata fortei de munca va ramane oarecum stabila pentru cei care au deja un loc de munca, insa prezinta putine oportunitati pentru someri.

Fara perspective! 70% dintre tineri, someri dupa absolvire

VIDEO PROTVPLUS.RO