Romanii cu dizabilitati si-au cerut drepturile intr-un mod creativ. Cum au ajuns sa fie "invizibili" in propria tara
"Egalitate in drepturi, rampe la toate institutiile publice, acces la educatie si respect". Sunt dorintele de bun simt ale romanilor cu deficiente motorii si intelectuale.
Oamenii si-au spus pasurile si joi, de ''Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati''. Iar pentru a atrage atentia au organizat diverse activitati. In Bucuresti, de exemplu, au tras cu arcul pentru a arata ca si ei pot deveni campioni.
In capitala zeci de persoane cu nevoi speciale au tras cu arcul in trei tinte pe care au scris: “Handicapat, milla si compasiune”
Alegeri 2024
12:06
Crin Antonescu, după eșecul PNL la prezidențiale: Este absolut necesar ca astăzi conducerea PNL să demisioneze imediat
11:38
Nicuşor Dan: E obligatoriu să se aleagă o preşedintă care nu are vreun dubiu ca România să fie în UE şi în NATO
11:33
Reacția Kremlinului după victoria lui Călin Georgescu. Reuters: Succesul lui ameninţă poziţia ferm proucraineană a României
11:25
Elena Lasconi s-a clasat pe locul al treilea în oraşul său natal. Cine a fost pe primul loc
Magda Coman: "Dorim egalitate, sa fim integrati, sa nu mai fim discriminati"
Lucian Negoita: "Directiile noastre se indreapta catre o accesibilizare totala a spatiilor publice, catre incluziunea scolara a copiilor cu dizabilitati. Sa fie inclusi intr-o scoala normala inseamna a le da posibilitatea unei evolutii in plan relational, social"
Colegul nostru de la "Romania, te iubesc", Alex Dima, a vrut sa-i sustina.
Alex Dima: "Am venit aici pentru ca imi pasa si trebuie sa le dovedim ca nu sunt singuri. Oamenii astia nu vor nici mila, nu sunt nici handicapati, sunt niste oameni care isi cer drepturile."
Pentru a le arata celor din jur cat de mult ii doare indiferenta lor, cateva persoane cu nevoi speciale din Baia Mare au fost pentru cateva ore manechine in vitrina unui magazin.
Lorand Coza, organizator: Vrem sa nu mai fie invizibili intr-o societate superficiala"
Pe de alta parte, trebuie schimbata si mentalitatea anumitor persoane cu dizabilitati, care au tendinta de a se subestima si de a se izola. Ele sunt incurajate sa nu se complaca in aceasta situatie, sa fie active, sa faca sport si chiar sa participe la diverse competitii.
Acesti tineri de la Fundatia Special Olympics Romania, care au participat astazi la un concurs de gimnastica, au sindrom Down sau alte deficiente intelectuale. Asta nu i-a impiedicat in vara, sa se intoarca de la Los Angeles cu 7 medalii de aur, 7 de argint si 7 de bronz.
Viorel Mocanu, director sportiv Fundatia Special Olympics Romania: "Multi dintre ei dorm cu medalia langa cap, sunt fericiti sa inceapa ziua urmatoare ca niste adevarati campioni"
In Romania sunt peste 750 de mii de persoane cu dizabilitati.