CAMERA ASCUNSA. Umilintele indurate de persoanele cu dizabilitati care vor sa intre in biserica. "Nu facem dupa placerea lor"


Ultimul update: Duminica 29 Noiembrie 2015 01:24
Data publicarii: Sambata 21 Noiembrie 2015 20:32
Categorie: Stiri Sociale

Aproape o mie de institutii publice de stat din intreaga tara nu au rampe pentru persoanele cu dizabilitati. Cel putin asa arata ultimul raport al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala.

Revoltator este ca acestor institutii li se adauga bisericile, unde toti ar trebui sa fim tratati egal.

Urmariti un reportaj filmat cu o camera ascunsa in care va aratam ce atitudine au unii preoti, atunci cand li se cere sa respecte legea. O atitudine pe care reprezentantii Patriarhiei Romane ne-au transmis ca o regreta.

Reporter: Daca vreau sa intru in biserica cum se procedeaza?
Barbat: Nu stiu.
Reporter: Nu aveti rampa?
Preot: Nu

Biserica Oborul Vechi din Capitala este inchisa pentru persoanele aflate in fotoliu rulant. Preotul ii spune lui Marius ca va construi candva o rampa ... Pana atunci, Dumnezeu cu mila.

Reporter: Ii carati in biserica in brate?
Preot: Eu sa-i car??? Dvs i-ati cara?
Reporter:: Eu va intreb cum pot ei intra in biserica acum, pana faceti rampa...
Preot: Noi nu facem dupa placerile lor.

Si la Catedrala Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti gasim aceeasi problema. Intr-o prima faza, preotul, impreuna cu niste angajati ai bisericii, il ajuta pe Marius sa urce treptele. Apoi isi da seama ca e inregistrat , isi schimba brusc atitudinea si agreseaza echipa de filmare.

Reporter: "Parinte, noi nu ne-am atins de dvs, v-am vorbit frumos
Femeie: Na, mai filmeaza!
Reporter: Sunt pe domeniu public parinte.
Preot: Sunteti un nesimtit. asta sunteti.
Reporter: Parinte, ascultati-ma.
Preot: N-am ce sa va ascult. Sunteti niste nemernici. Sunteti oameni blestemati.

Preot: Hai sa dam impostorul asta de aici, sa scapam de el. Marius: Nu sunt un impostor.
Preot: Sa-l fotografiem si noi, sa-l dam la toate bisericile si pe doamna"

Marius Stratulat: "Preotii, spre uimirea mea, ne jignesc si ne discrimineaza pe noi, in carucior. Astazi am fost facut handicapat, impostor si jignit de nenumarate ori.Totul pentru ca am vrut sa intru intr-o biserica sa ma rog."

Patriarhia Romana a transmis ca regreta atitudinea acestor preoti si ca exista si lacasuri cu rampe cum e de pilda si Biserica Iancu Vechi de pe strada Matasari.

Potrivit legii, toate institutiile de utilitate publica, private sau de stat, trebuie sa construiasca rampe de acces pentru cei cu dizabilitati.

Persoanele in fotoliu rulant intampina probleme nu doar la intrarea in biserici, ci si in multe spitale, scoli, unviersitati, primarii, tribunale, judecatorii.

In toata tara sunt aproape 600 de institutii de stat fara rampe, potrivit ultimului raport al Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. Alte 377 au, insa, sunt prost facute si persoanele cu dizabilitati nu le pot folosi.

Depasita de situatie, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care ar trebui sa-i amendezr pe cei care incalca legea ne cere sa avem rabdare.

Adrian Toader, pres. ANPIS: "Sunteti multumit de cum sunt oamenii astia tratati si cum au acces in toate aceste institutii//Nu in totalitate, sigur. Eu zic ca ne facem datoria. dar, repet, nu se pot face toate intr-o zi."

Problemele ar trebui rezolvate urgent pentru ca in Romania sunt peste 700 de mii de persoane cu dizabilitati.

VIDEO PROTVPLUS.RO