CAMERA ASCUNSA. Umilintele indurate de persoanele cu dizabilitati care vor sa intre in biserica. "Nu facem dupa placerea lor"

×
Codul embed a fost copiat

Aproape o mie de institutii publice de stat din intreaga tara nu au rampe pentru persoanele cu dizabilitati. Cel putin asa arata ultimul raport al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala.

Revoltator este ca acestor institutii li se adauga bisericile, unde toti ar trebui sa fim tratati egal.

Urmariti un reportaj filmat cu o camera ascunsa in care va aratam ce atitudine au unii preoti, atunci cand li se cere sa respecte legea. O atitudine pe care reprezentantii Patriarhiei Romane ne-au transmis ca o regreta.

Reporter: Daca vreau sa intru in biserica cum se procedeaza?
Barbat: Nu stiu.
Reporter: Nu aveti rampa?
Preot: Nu

Biserica Oborul Vechi din Capitala este inchisa pentru persoanele aflate in fotoliu rulant. Preotul ii spune lui Marius ca va construi candva o rampa ... Pana atunci, Dumnezeu cu mila.

Citește și
preot
Mesajul publicat pe Facebook de un preot a devenit viral: "Mesajul melodiei "The Day We Die" mi se pare perfect ortodox"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Reporter: Ii carati in biserica in brate?
Preot: Eu sa-i car??? Dvs i-ati cara?
Reporter:: Eu va intreb cum pot ei intra in biserica acum, pana faceti rampa...
Preot: Noi nu facem dupa placerile lor.

Si la Catedrala Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti gasim aceeasi problema. Intr-o prima faza, preotul, impreuna cu niste angajati ai bisericii, il ajuta pe Marius sa urce treptele. Apoi isi da seama ca e inregistrat , isi schimba brusc atitudinea si agreseaza echipa de filmare.

Reporter: "Parinte, noi nu ne-am atins de dvs, v-am vorbit frumos
Femeie: Na, mai filmeaza!
Reporter: Sunt pe domeniu public parinte.
Preot: Sunteti un nesimtit. asta sunteti.
Reporter: Parinte, ascultati-ma.
Preot: N-am ce sa va ascult. Sunteti niste nemernici. Sunteti oameni blestemati.

Preot: Hai sa dam impostorul asta de aici, sa scapam de el. Marius: Nu sunt un impostor.
Preot: Sa-l fotografiem si noi, sa-l dam la toate bisericile si pe doamna"

Marius Stratulat: "Preotii, spre uimirea mea, ne jignesc si ne discrimineaza pe noi, in carucior. Astazi am fost facut handicapat, impostor si jignit de nenumarate ori.Totul pentru ca am vrut sa intru intr-o biserica sa ma rog."

Patriarhia Romana a transmis ca regreta atitudinea acestor preoti si ca exista si lacasuri cu rampe cum e de pilda si Biserica Iancu Vechi de pe strada Matasari.

Potrivit legii, toate institutiile de utilitate publica, private sau de stat, trebuie sa construiasca rampe de acces pentru cei cu dizabilitati.

Persoanele in fotoliu rulant intampina probleme nu doar la intrarea in biserici, ci si in multe spitale, scoli, unviersitati, primarii, tribunale, judecatorii.

In toata tara sunt aproape 600 de institutii de stat fara rampe, potrivit ultimului raport al Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. Alte 377 au, insa, sunt prost facute si persoanele cu dizabilitati nu le pot folosi.

Depasita de situatie, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care ar trebui sa-i amendezr pe cei care incalca legea ne cere sa avem rabdare.

Adrian Toader, pres. ANPIS: "Sunteti multumit de cum sunt oamenii astia tratati si cum au acces in toate aceste institutii//Nu in totalitate, sigur. Eu zic ca ne facem datoria. dar, repet, nu se pot face toate intr-o zi."

Problemele ar trebui rezolvate urgent pentru ca in Romania sunt peste 700 de mii de persoane cu dizabilitati.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Constantin Necula, singurul preot care a iesit in strada, la proteste:
Constantin Necula, singurul preot care a iesit in strada, la proteste: "Ascult rock 4 ore pe zi. Nu toti sunt satanisti"

Preotul, consilier misionar-pastoral si de imagine al Mitropoliei Ardealului, a anuntat intr-un interviu acordat vineri ca Patriarhia Romana lucreaza de jumatate de an la un proiect care urmareste impozitarea Bisericii Ortodoxe Romane,

Mesajul publicat pe Facebook de un preot a devenit viral:
Mesajul publicat pe Facebook de un preot a devenit viral: "Mesajul melodiei "The Day We Die" mi se pare perfect ortodox"

Un preot a postat pe Facebook un mesaj dupa tragedia din clubul Colectiv, precizand ca, in opinia sa, cantecul ''The day we die'' (n.r. Ziua in care vom muri) al trupei Goodbye to Gravity are un mesaj ''perfect ortodox''.

Protest la Arhiepiscopie, dupa ce un preot a fost mutat disciplinar in alta localitate.
Protest la Arhiepiscopie, dupa ce un preot a fost mutat disciplinar in alta localitate. "Nu a vandut destule lumanari"

Protest la poarta Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, unde peste o suta de sateni au venit cu autocarele miercuri dimineata ca sa isi apere preotul.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.