Dansul, terapia inedita pentru 8 tineri din Iasi imobilizati in scaunul cu rotile. Cum arata o zi in sala de repetitii
Terapia prin dans le aduce zambetul pe buze celor imobilizati in scaunul cu rotile si le da putere sa faca progrese reale. La Iasi, o tanara cu handicap locomotor face exercitii prin dans de 5 ani si ii inspira si pe alti tineri sa-i urmeze exemplu.
Andreea e studenta in anul 3 la Psihologie. Pana de curand nici nu se punea problema sa mearga pentru ca sufera de paralizie cerebrala. Dar, printr-o ambitie iesita din comun, a reusit sa formeze o trupa de dans pentru cei cu handicap. Pana acum sunt 8 tineri care sufera de paralizie, autism, retard sau sindrom Down. Tututor dansul le-a schimbat viata.
Andreea Dancinescu, liderul grupului de dans Impala: "Pentru ca aceasta kinetoterapie pentru noi este foarte dureroasa, trebuie sa reusim sa ne mentinem un tonus corporal cat mai bun, am gasit aici o modalitate de a ne intretine tonusul prin arta, prin lucruri frumoase."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand au auzit de aceste cursuri de dans speciale, parintii cu copiii bolnavi i-au adus sa incerce si ei.
Parinte: "Cand am vazut-o cum danseaza pur si simplu mi-au tasnit lacrimile din ochi. Acest dans este ca o terapie pentru copilul meu care este hyperkinetic"
Mama: "In momentul in care ei sunt in sala, cu muzica, danseaza, corpul lor se transforma, mintea lor percepe altfel. Daca exista modalitati de a le infrumuseta viata asta…daca sunt asa niste progrese, de ce sa nu mergi pe asa o linie?"
Facultatea de Teatru din Iasi le-a pus tinerilor la dispozitie provizoriu o sala si un profesor.
Prof.dr. Ligia Grozdan, Facultatea de Teatru: "Dansul este cu adevarat o terapie si ne putem depasi limitele. Andreea Dancinescu e convinsa ca prin dans se poate vindeca."
Tinerii repeta coregrafii pentru un eveniment special. Pe 3 decembrie - cand se sarbatoreste Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap - vor urca pe scena Teatrului National din Iasi si vor incerca sa stranga fonduri pentru a inchiria propria sala de repetitii.