Romanii au preferat sa stea mai mult pe acasa, anul acesta, de Paste

Ultima actualizare: 02-05-2012 06:28

Numarul celor care si-au facut rezervari in zonele turistice ale Romaniei a scazut cu aproape 40 de procente fata de anul trecut, iar de plecat in strainatate nici nu s-a mai pus problema.


Patronatele din turismul romanesc spun ca anul acesta ne aflam la nivelul vanzarilor din 2006.

Mai putin de 50.000 de romani isi vor petrece Pastele in tara. Pentru prima data, pensiunile rurale ocupa locul intai in topul preferintelor, urmate de zonele montane, marile orase, litoralul, Delta Dunarii si statiunile balneo.

Cu toate ca preturile s-au pastrat sau chiar au scazut fata de 2008, au ramas multe camere libere. Valea Prahovei, altadata vanata cu cateva luni inainte de vacanta, acum s-a ocupat doar in proportie de 60%. Iar dintre pachetele vandute, cele mai multe s-au dat oricum pe ultima suta de metri.

Criza despre care vorbim cu totii a ajuns sa se vada cu ochiul liber. S-au dus vremurile in care aruncam cu bani in stanga si-n dreapta la restaurant, hotel ori mall. Fie romanii au devenit brusc chibzuiti, fie pur si simplu au ajuns la fundul sacului.

Se vede cel mai bine in incasarile de TVA, taxa inclusa in orice pret din Romania. In primele trei luni ale anului, suma totala care i-a revenit statului a scazut cu peste 1,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca s-au dus mai putini bani pentru produse si servicii.

Nici macar de sarbatori n-am mai fost la fel de darnici. Daca inaintea Craciunului, bancile au cerut de la BNR bani cash in valoare totala de 3,2 miliarde de lei, pentru ca se asteptau la multe retrageri de numerar, de Pasti s-au limitat la 2,9 miliarde de lei.

Vineri, Banca Centrala Europeana le-a cerut guvernelor europene sa ia masuri concrete, pentru a se asigura ca vom iesi din criza economica in 2010.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO