Romanii au inteles ce inseamna viata. Donatorii de organe s-au inmultit
Romanii incep sa isi schimbe optica si din ce in ce mai multi inteleg ca oamenii dragi pe care ii pierd in accidente stupide, pot trai mai departe, prin altii.
Deja in 80% din cazuri familiile isi dau acceptul pentru recoltarea de organe. Astfel, numarul transplanturilor creste de la un an la altul cu 30%.
Viata Cristinei Varadi, o tanara de 28 de ani care juca handbal la Medias, s-a schimbat dramatic acum trei luni. In timpul unui meci s-a ales cu o ruptura de ligamente. Asa ca in cazul ei era obligatoriu un transplant de tendoane.
Operatia s-a facut la Targu Mures cu grefe de ligamente stocate la banca de tesuturi a Spitalului Colentina. Handbalista este inca in recuperare, dar si-a reluat antrenamentele.
Timeea are acum 11 ani. A fost primul copil din Romania care a suferit o operatie complexa de transplant. Avea 1 an cand a primit o bucata de ficat de la mama ei.
Numarul procedurilor de transplant efectuate in Romania in 2010 a depasit 500.
Avem si minusuri. La noi nu se face deocamdata transplant de plaman. Exista insa 17 romani care au trecut printr-o astfel de interventie la Spitalul AKH din Viena ca urmare a colaborarii dintre medicii romani si cei austrieci.
Din pacate pe listele de asteptare se afla inca peste 2.500 de suferinzi care asteapta in orice minut operatia salvatoare.