Premiera medicala. Transplant de os de la un donator in moarte cerebrala

Ultima actualizare: 10-09-2012 10:56

UPDATE: Finalul unei vieti echivaleaza de astazi cu un nou inceput pentru o tanara chinuita de boala. In premiera pentru Romania, medicii Spitalului "Marie Curie" i-au transplant un peroneu de la un donator aflat in moarte cerebrala.

De cand s-a nascut, Mihaela Chirita traieste in suferinta. Oasele ei sunt atat de fragile, incat se pot sparge in orice moment. De 3 ani, are o fractura la femurul drept si tot de atunci nu mai poate umbla. Pentru ea transplantul era vital.

Cu aceasta grefa, medicii i-au refacut tinerei structura osoasa la piciorul drept. Peroneul a fost prelevat de la un barbat de 40 de ani aflat in moarte cerebrala. Operatia a inceput prin sectionarea osului. O bucata de 6 centrimetri pentru stabilizarea fracturii de femur si o alta de 29 de centimetri pentru sustinere au ajuns la pacienta.

Noua grefa ososa va fi sustinuta de niste tije metalice, dar si de suruburi fixate in interior, cu care fata va trai toata viata.

Dupa transplantul care a durat aproape 4 ore, pacienta este la terapie intensiva in stare stabila.

Vestea buna e ca dupa ce isi revine tanara de 27 de ani nu va ramane in ghips. Are totusi nevoie de o recuperare cateva luni, in care se va putea misca doar ajutata de carje.

Partea proasta este ca greul nu se opreste aici: din cauza bolii care-i afecteaza toate oasele si la piciorul stang va avea nevoie de o interventie in urmatoarea perioada.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO