Registrul donatorilor onorifici de celule stem devine functional in 2010

Ultima actualizare: 09-10-2012 03:18

UPDATE: Din aceasta vara, registrul donatorilor onorifici de celule stem va deveni functional, iar cei care sufera de leucemie si au nevoie de un donator neinrudit vor putea face transplantul la noi in tara in 3 centre.

2,4 milioane de lei - acestia vor fi banii dati de statul roman pentru punerea in functiune a registrului. In fiecare centru de hematologie din tara vor fi angajati 40 de oameni, care se vor ocupa de donatorii romani care vor sa ajute bolnavii.

Inregistrarea efectiva va avea loc dupa realizarea testelor medicale, urmand ca donarea sa fie efectuata in momentul in care exista o solicitare si se confirma compatibilitatea cu pacientul. Procedeul dureaza cateva ore si nu este periculos.

Odata devenit functional, registrul roman va fi conectat cu alte registre din lume care numara peste 13 milioane donatori.

Sute de oameni au murit pana acum in asteptarea unui transplant de celule stem de la un donator neinrudit, iar altii s-au stins pentru ca nu au primit la timp tratamentul de care aveau nevoie. Statul roman a platit peste 2 milioane de euro pentru tratamentele in strainatate ale bolnavilor de leucemie sau alte boli de sange.

Acest registru a fost infiintat in urma campaniei "Avem viata in sange" derulata de Stirile ProTv.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO