Romanii au descoperit agricultura hidroponica. Ce presupune metoda care i-a facut pe tarani sa se cruceasca
Agricultura "Hidroponica" a inceput sa dea rod si la noi in tara. Metoda inedita presupune cultivarea legumelor nu in pamant, ci in vata minerala.
Astfel, gospodarii pot recolta tot anul, iar profitul este evident mai mare. Taranii s-au crucit insa cand la marginea unui sat din Iasi au vazut pentru prima data asa ceva.
In mai multe sere aflate la 50 de km de Iasi, in comuna Bivolari, avem impresia ca am intrat intr-un laborator. Aici rosiile sunt cultivate hidroponic. Practic, fiecare rasad creste individual intr-un cub de vata alimentat permanent cu apa si minerale. Proprietarul a investit peste un milion de euro, iar in urma cu o luna a adus rasad din Olanda si acum culege deja roadele.
Cristian Ghiga, inginer horticultor: "Roca bazaltica topita, trase fire printr-un procedeu industrial, asezata in sac intr-o anumita structura pentru a simula structura solului si e un material inert nu contine niciun produs chimic."
Datoritat unui program special de calculator la fiecare 40 de minute, fiecare planta primeste apa si substantele necesare cresterii.
Rasadul creste in vata minerala si pana la 14m inaltime, iar rosiile se coc pe rand, timp de 11 luni, asigurand recolta pentru tot anul.
Cristian Ghiga, inginer horticultor: "In momentul de fata avem 12.500 de plante, dar sunt duble, cu o capacitate de recoltare de, sa spunem, la 350 de tone dupa estimarile noastre la sfarsitul unui ciclu de 11 luni. In sol nu scot aceeasi productie."
Vasile Stoleru, profesor al Universitatii de Agronomie Iasi: "Este o cultura la care se utilizeaza mai putine ingrasaminte chimice de sinteza sau mai putini feritilizanti, dar nu este o cultura ecologica."
Cand au auzit de grozavia de la marginea satului, localnicii s-au crucit.
In Olanda, unde metoda are succes, la finalul unui ciclu de productie de legume, vata minerala se refoloseste.
Specialistii spun ca agricultura hidroponica este afacerea viitorului si va fi cea mai utilizata in Europa in urmatorii 20 de ani.