Fermele de familie ar putea salva agricultura, daca ar avea loc in supermarketuri. Statul da 1.500 EUR/an, dar promite 15.000
Fermele de familie pot salva agricultura. Aceasta este concluzia trasa la conferinta internationala FAO (Organizatia pentru hrana si agricultura a Natiunilor Unite), care are loc zilele acestea, la Bucuresti.
2014 este anul international al fermelor de familie, iar Europa promoveaza acest tip de afacere.
Problema este ca si de aceasta data Romania se afla printre tarile codase. Daca in Italia sunt mai bine de un milion si jumatate de astfel de asociatii, la noi exista doar cateva mii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Domnul Dumitru din Vidra are o ferma de familie, pentru care a primit, timp de 4 ani la rand, de la stat, cate 1.500 de euro pe an, ca sa scoata legume pe piata.
Domnul Dumitru, fermier: “Avem ceapa, spanac, leustean, patrunjel. E si greu, dar e si frumos. Chiar ne place ce facem.”
Bunici, copii, frati si cumnati, toti muncesc pentru a avea ce sa le vanda orasenilor. Luni au plantat 12 mii de fire de rosii, care in doua luni vor fi numai bune. Munca lor ar fi insa usurata daca supermarketurile le-ar primi marfa.
De pe urma fermelor de familie au de castigat, in special, consumatorii. Cel care cumpara are garantia ca produsul este sanatos, nu plin de pesticide. Asta pentru ca legumele ajung, in primul rand, in farfuriile fermierilor si ale copiilor acestora.
“Asta e mult mai sanatoasa. Cine mananca de aici? Noi, familia. Bineinteles ca atunci cand se face prima rosie o mancam noi, sa vedem ce am facut, ce am scos”, spune unul dintre fermieri.
Asadar, avantaje multiple. Cu cat ar creste productia micilor fermieri, cu atat ar scadea importul de legume cultivate industrial. Asta ar insemna marfuri mai sanatoase si poate mai ieftine pentru fiecare dintre noi. Cel putin asa sustin agricultorii din tarile unde exista citeva milioane de producatori.
Andrea Ferante, reprezentantul agricultorilor din Italia: "Marile scandaluri alimentare si din agricultura din ultimii ani sunt legate de productia industriala. Nu am omorat pe nimeni cu mancarea noastra. Mancarea pe care o producem noi le-o dam copiilor. Nu vrem sa ne omoram copiii.”
Ar mai fi insa o problema: dupa ce pun pe picioare fermele familiale, micii agricultori trebuie sa se asocieze. Acestia sa plang insa ca nu au acces in supermarketuri, care nu ii primesc pentru ca prefera marfa de import.
Micul producator nu poate sa mearga sa negocieze singur cu superemarketul. O data pentru ca nu are cantitate, apoi pentru ca supermarketul pune presiune pentru scaderea pretului.
Pentru a incuraja acest tip de afacere, Ministerul agriculturii vrea sa sprijine fermele de familie cu 15.000 de euro, bani nerambursabili.