Schema prin care agentii imobiliari au inceput sa faca tranzactii profitabile cu terenuri agricole cumparate de la tarani
Agricultura devine noua tinta a agentilor imobiliari, care incheie tranzactii profitabile cu pamant. Cumpara terenuri mici de la tarani, le comaseaza in loturi de peste 100 de hectare si le vand de 4 ori mai scump firmelor interesate sa faca agricultura.
Cum micii fermieri au 40% din intreaga suprafata arabila a tarii, piata este in avant.
Pentru ca piata imobiliara din Bucuresti este blocata, un agent imobiliar a gasit o noua sursa de venit: investeste in comasarea loturilor agricole.
A gasit un teren in Giurgiu cu zeci de proprietari si a negociat cu fiecare in parte ca sa cumpere tot si sa ajunga la o bucata mai mare. Acum are de vanzare 3 loturi a cate o mie de hectare.
Atunci cand il cumpara faramitat, agentii imobiliari platesc pe un hectar de teren agricol in jur de 1000 de euro. Daca il comaseaza si ajung la peste 100 de hectare gasesc clienti dispusi sa plateasca in jur de 3000 de euro pe hectar.
Atunci, insa, cand lotul este urias, de peste 1000 de hectare, pretul terenului creste si ajunge la 4000 de euro pe hectar.
Pentru un lot de 1000 de hectare castigul poate ajunge la 3 milioane de euro. Odata comasate, terenurile sunt cumparate de italieni, arabi, olandezi sau romani.
TERENURI ARABILE IN ROMANIA - 13 MILIOANE HA
11 MII DE LATIFUNDIARI - 5 MILIOANE HA
800 MII DE FERMIERI - 3 MILIOANE HA
MICII FERMIERI - 5 MILIOANE HA
Potrivit APIA, in Romania sunt 13 milioane de hectare de teren arabil. Aproape jumatate sunt detinute de 11 mii de latifundiari. Iar 800 de mii de fermieri au in proprietate alte 3 milioane de hectare.
Tocmai acesti mici proprietari sunt vizati de agentii imobiliari.
De regula, comasarea unui teren dureaza pana la 2 ani, timp in care sunt convinsi toti proprietarii sa vanda.