Romania risca sa ramana fara specialisti, mai ales in domeniul IT. Nici la faiantari sau mecanici auto nu stam mai bine
Ne indreptam spre o criza uriasa pe piata muncii - este avertismentul specialistilor in resurse umane care spun ca angajatorii gasesc din ce in ce mai greu oamenii de care au nevoie
Numarul locurilor de munca vacante a ajuns la paroape 60.000. Cele mai multe dintre ele sunt pentru specialisti, aproape 18.000 de posturi, dublu fata de anul 2009. Se cauta, de asemenea, si angajati in domeniul serviciilor, dar si muncitori calificati.
Corina Diaconu, manager Agentie de Recrutare: “Desi vedem multe CV-uri in piata, calitatea lor este destul de slaba. Tinerii se duc catre facultati care nu sunt neaparat cautate si de aici incepe un prim pas al crizei.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Industria IT se confrunta cu cele mai mare deficit de angajati, arata cifrele. Iar estimarile specialistilor nu arata deloc bine. “Pana in 2020, la nivel european, ne vor lipsi 800.000 de specialisti in domeniul IT si estimam ca in Romania acest deficit sa fie la cateva zeci de mii”, spune europarlamentar Victor Negrescu.
Companiile IT deja au inceput sa caute solutii. Cele mari, care isi permit, ii vaneaza pe tinerii talentati inca de pe bancile scolii. Carmen Buruiana, HR Manager: “Noi ne-am axat pe pregatirea studentilor chiar din timpul facultatii. Suntem o companie care an de an creeaza un numar semnificativ de stagii de internship-uri. Rata de absorbtie dupa este de aproximativ 50%.”
Pe de alta parte putini angajatori ofera si salarii atractive. Astfel ca unul din cinci tineri romani vrea sa plece in straintate, arata un studiu recent. Salariul mediu la nivel national depaseste timid 2.000 de lei. Insa cresterea este mai lenta decat in cazul vecinilor bulgari. La fel de adevarat este ca disparitia scolilor de meserii a provocat un haos in piata. In Romania anului 2017 gasesti cu greu un bun faiantar, un mecanic auto priceput sau un chelner care sa stie sa isi serveasca asa cum trebuie clientii.
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, facultate, munca, calificare, joburi, specialisti, chelner, internship,
Dată publicare:
02-05-2017 17:55