Motivul pentru care companiile romanesti nu precizeaza salariul in anuntul de angajare: "Daca ii tare, nu-ti primesc CV-ul"
In ciuda uzantelor europene, companiile romanesti nu dezvaluie nivelul salariului atunci cand vor sa faca o angajare. Candidatii trebuie sa treaca prin tot procesul de selectie ca sa afle la sfarsit cat vor castiga.
In Vest, printre primele informatii oferite in anuntul de recrutare este salariul. Specialistii in Resurse Umane explica situatia din Romania prin faptul ca firmele nu au o politica unitara clara.
Jean vrea sa se angajeze bucatar si a mers la un targ de locuri de munca din Brasov. Dupa ce a stat de vorba cu reprezentantul unui restaurant, a fost chemat sa dea o proba de lucru si abia dupa aceea isi va putea negocia salariul. Practica este folosita de multe firme de la noi. La targurile de cariere nimeni nu le spune celor care vor sa se angajeze pentru cati bani vor lucra.
Reporter: Pentru un contabil, de pilda, ce salariu oferiti?
Reprezentant firma: Salariile sunt confidentiale si fiecare salariat isi negociaza salariul la angajare.
In realitate, patronii stiu exact cati bani le pot da celor care vor sa se angajeze, insa prefera sa pastreze misterul. Profita si de faptul ca oamenilor le este teama sa intrebe la bun inceput despre salariu.
"Daca ii iei asa tare, s-ar putea sa nu-ti mai ia nici CV-ul", spune un tanar.
Spre deosebire de firmele de la noi, cele din strainatate au o cu totul alta abordare.
Dorina Aliu, reprezentant firma recrutare: "Pentru o pozitie de lacatus confectii metalice pentru Germania este intre 9-10 euro net pe ora. Scrie pe pliant."
Specialistii in Resurse Umane sunt de parere ca firmele romanesti nu anuna salariile pentru posturile vacante pentru ca nu au o politica unitara de recompensare a angajatilor. In trei sferturi dintre companiile de la noi, agajatii care fac aceeasi munca si au aceleasi responsabiliti au lefuri diferite.