România nu e în stare să aibă grijă de propriile deșeuri. ”Mi-e teamă că vom ajunge groapa de gunoi a Europei”
Autoritățile centrale și locale au acționat insuficient și au monitorizat deficitar activitatea de management al deșeurilor, astfel că România riscă noi sancțiuni din partea Uniunii Europene.
Este concluzia sumbră a unor experți de la Curtea de Conturi, care au analizat situația din șase județe și din București. Au găsit gropi de gunoi neconforme, colectare în amestec, nesortare și netratare corespunzătoare a deșeurilor.
Inspectorii Curții de Conturi au realizat un audit pentru a evalua riscul de infringement împotriva României privind gropile de gunoi din marile orașe. Au fost verificate capitala și 6 judete: Argeș, Bihor, Brașov, Constanța, Neamț și Iași.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Teodor Niță, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța: ”România ca stat este din nou în pericol pentru o seamă de infrigementuri pentru proasta gestonare a gropilor de deșeuri. Dacă nu se iau măsuri urgente se ajunge acolo unde am spus, mi-e teamă că vom ajunge groapa de gunoi a Europei, nu doar că alții ne trimit gunoaie, nici pe ale noastre nu le putem pune în ordine”.
În Constanța, comisarii Gărzii de Mediu au semnalat de multă vreme problemele.
Yvette Mîrza, Știrile Pro TV: ”Groapa de gunoi din Eforie Sud a fost închisă anul trecut de comisarii de la Garda de Mediu. Pentru a putea închide conform normelor această groapă, autoritățile locale au primit bani de la Fondul de Mediu”.
”Comisia Europeană ne dă în judecată și spune că nu suntem în stare și ne forțează să ne facem datoria”
Steluța Popescu, șefa Gărzii de Mediu Constanța: ”Era un depozit mai vechi de deșeuri municipale și trebuia închis pentru că acum deșeurile trebuie să ajungă la depozite conforme, ecologice. Sunt directive și cerințele sunt foarte mari și ele trebuiau închise mai demult, termenele erau scadente deja".
Potrivit raportului, colectarea separată a gunoiului se face mai bine în zonele de case, în sistemul ”din poarta în poartă”, dar merge foarte greu în cartierele de blocuri.
Teodor Niță, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța: ”Amenzile sunt foarte mari, sunt un fel de penalități pentru fiecare zi de întârziere, asta e procedura infrigementului, cu alte cuvinte Comisia Europeană ne dă în judecată și spune că nu suntem în stare și să ne forțeze să ne facem datoria. Față de ce? Gândiți-vă că în Constituție avem dreptul la un mediu sănătos”.
În urma auditului, inspectorii Curții de Conturi au făcut o serie de recomandări. Cert e că, din cele șapte zone analizate, doar Argeșul și Bihorul au un sistem integrat de management al deșeurilor.